Makó Színes

Szegeden is bemutatják az „Itt élned, halnod kell” táncjátékot

Hatalmas megtiszteltetésben részesült a Forgatós Táncegyüttese, ugyanis felkérést kaptak az „Itt élned, halnod kell” történelmi rockmusical országjáró turnéjában. A Koltay Gábor által rendezett darabot már több százan látták az ország különböző városaiban.

Gajáta Fanni – Makó

2016 után ismét profi színészek mellett és profi rendezőkkel dolgozik együtt a makói Forgatós Táncegyüttes az „Itt élned, halnod kell” táncjátékban. A darab szövegének összeállítása és rendezése Koltay Gábor munkája, a zenéjét Koltay Gergely és Szűts István készítette, a jelmezekért Balai Zsuzsa felelős és a koreográfiát Doktor László állította össze.

Hogyan is alakult a Forgatós első féléve, azt hallgassák meg a Táncdokitól!

A néptánc tudás mellett színészi vénára is szükségük van a táncosoknak. Többek között Vikidál Gyula, Makrai Pál, Laklóth Aladár, Kuczmann Ágnes és a komáromi Magyarock Dalszínház művészei mellett kell estéről estére a Forgatósnak is maximumot kihozni magukból. A jelmezekért Balai Zsuzsa felel, de a makóiak a ruhatárukat is viszik magukkal egy-egy helyszínre.

– Nagyon sok mindent maga a produkció biztosít a fellépők számára, viszont a fellépőruhánkat és az eszközeinket és kellékeinket mi magunk szállítjuk, és mi bocsájtjuk rendelkezésre – fogalmazott Doktor-Bagaméri Andrea, az együttes asszisztense. Hozzátette, komoly munka megy a háttérben, hiszen mindent maguknak kell csinálniuk, erre nincs külön ember.

Szilágyi Marianna már tavaly is részt vett a budapesti táncjáték előadásán. A táncosnak nagyon tetszik ez a műfaj. Elárulta, a mostani turné egy-egy állomásain hatalmas adrenalinlöketet kapnak a közönségtől.

– Nagyon sok táncos elemet is tartalmaz az előadás, de autentikus tánc kevesebb van benne. Viszont mozgással képeket jelenítünk meg és kicsit színészkedni kell. Sokat kell használnunk az arcunkat és sokat kell alkalmazkodnunk kell a darabban résztvevőkhöz – magyarázta Mariann.

Nemcsak a színészkedés új a táncosoknak, hanem a sok öltözködés is – és azt minél gyorsabban. Ehhez hamar alkalmazkodni kell, hiszen néha csak pár percnyi idő van egy másik viselet felvételéhez. Mariann elmondta, sorrendbe helyezik a ruhákat, így könnyebb a váltás. Andrea pedig hozzátette: a társaság már annyira összeszokott, hogy már annyira ismerik a másikat, hogy tudják, mikor kell segíteni egymáson.

Az „Itt élned, halnod kell” táncházi produkciót október 14-én Szegeden láthatja a közönség, a Dóm téren.