Színes Térség

Keserű Ilona az Őszi Tárlat fődíjasa

Különös megbecsüléssel kell fordulnunk a kultúra művelői felé – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter ma, a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján, mely fő díját Keserű Ilona festőművész vehette át. MTI Fotó: Rosta Tibor.

MH-MTI

Lázár János tárlatnyitjában hangsúlyozta: a művész juttat bennünket a széphez, az öröm forrása a művészet és a művész alkotómunkája. A történelem megfosztotta az országot a magánmecenatúra kialakulásától . Hozzátette: éppen ezért tartja fontosnak, hogy Hódmezővásárhely a művészetet szerető polgárok közösségeként immár 64. alkalommal állt az Őszi Tárlat mögé. Közép-Európában ahhoz, hogy a művész mondani tudjon valamit saját magáról, a világról, a segítséget nem a magánszférából várhatja, hanem a közösségtől.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, s térség országgyűlési képviselője elmondta, bízik abban, az országnak lesz olyan középosztálya, amely fontosnak tartja, hogy otthonában, irodájában a hazai képzőművészet is szerepet, sőt időnként főszerepet kapjon. Hangsúlyozta, az Őszi Tárlat nemcsak azért fontos, mert bemutatkozási lehetőséget kínál az alkotóknak, hanem azért is, mert “egyfajta mérce, megméretkezés, megmerítkezés is”, egyben lehetőséget kínál arra, hogy kiderüljön, hogy áll a magyar képzőművészet ügye ma a világban.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke szerint az elmúlt évtizedek azt tanították, ha a magyar közéletnek van világszínvonalú rétege, akkor az az alkotóművészet. – Magyarország művészeti nagyhatalom, ennek egyik nagyon fontos bázisa Hódmezővásárhely, a hazai képzőművészet egyik zászlóshajója – hangsúlyozta.

A tárlat megnyitóján 21 elismerést adtak át. A fődíjat, a Tornyai-plakettet Keserü Ilona festőművésznek ítélte oda a zsűri.
A Hódmezővásárhely városa és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat, amellyel egy éven át havi százezer forint támogatás és a névadó leszármazottja által adományozott Rudnay-rézkarc is jár, Szabó Menyhért szobrászművész nyerte el. A Fiatal festők nívódíját Dobó Bianka grafikusművész kapta.

A Hódmezővásárhely által adományozott az Endre Béla mesterdíjat Gálhidy Péter szobrász-, a  Galyasi Miklós nívódíjat Horváth Roland festőművész vehette át. A Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott díjban Verebes György festőművész részesült, az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Kotormán Norbert szobrászművész kapta.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat 196 művével és 134 kiállító művészével nyújt átfogó képet a kortárs magyar képzőművészet ábrázoló törekvéseiről. A hagyományos festészeti műfajok – portré, városkép, tájkép – éppúgy megjelennek az Alföldi Galériában december elejéig látogatható kiállításon, mint a kortárs grafika.