Makó Színes

Búcsúünnep a makói görögkatolikusoknál

A makói görögkatolikus templom felszentelésének évfordulóját ünnepelték október 8-án, vasárnap délelőtt. A búcsúi Szent Liturgitát Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezette.

Szabó Anita – Makó

 – A templomunk búcsújának elődeink az Istenszülő Oltalmának ünnepét választották ki.  Ennek eredete a 10. századig nyúlik vissza, amikor Konstantinápolyt veszély fenyegette. A lakosság a templomban imádkozott a megmeneküléséért, ekkor az Istenszülő leemelkedett az égből, kiterjesztette a karjait és megvédte a várost – ismertette az alkalom gyökereit Biró István parókus atya, aminek okán, szeptember végén Makó katolikusai együtt imádkoztak a közösségeikért és a településért. A most vasárnapi ünnepen pedig a görögkatolikus templom felszentelésének évfordulójára emlékeztek a hívek. A Szent Liturgiát Kocsis Fülöp érsek-metropolita mutatta be.

 – Az oltalom szó tartalmában benne van, hogy a védelem felülről érkezik. Ehelyett olyan világot építünk, amelyben mi akarunk biztonságot teremteni. A legnagyobb szükségünk viszont arra van, hogy valódi szeretetet kapjunk – emlékeztetett a legfőbb elöljáró a beszédében. Az alkalommal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy most, a saját helyzetünkben és ebben a világban kell megtapasztalnunk Isten gondoskodását. – Bizalommal tekintsünk rá, mert segít, megtart és erőt ad – hangsúlyozta.

navigate_before
navigate_next

Az Istenszülő Oltalmának ünnepéről Biró atya azt gondolja, az ősök nem véletlenül választották. – Úgy vélem, nagy erő van a görögkatolikusságban és szép lehetőségek előtt áll. Igyekszünk megragadni minden alkalmat, amivel megszólíthatjuk a híveinket és a keresőket. Küldetésemnek érzem, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a város meg tudjunk lelkiekben is újulni, erősödni – fejezte ki reményeit a helyi egyházközség vezetője.  Az elképzelések tettekre váltásának egyik bizonyítéka, hogy nem csak a templomba járók létszáma nőtt, a görögkatolikus közösség számottevő erővé vált, az általuk szervezett, nyári gyermek napközis táboruk is eredményesen zajlott, csak hogy pár példát említsünk. A következő időszak fontos feladatának tartja István atya, hogy szervezetten és hatékonyan tudjanak jelen lenni Makó életében.  

A templom címünnepe a Szent Liturgiát követően körmenettel és szeretetvendégséggel záródott.