Hírek Színes Térség

Apátfalván a tisztelet a hosszú élet titka

Magyarcsanádon született, azonban 7 éves kora óta Apátfalván él Dori Mihályné Balogh Erzsébet. A 90 éves asszonyt az apátfalvi önkormányzat köszöntötte születésnapja alkalmából. Erzsi néni szerint azért élt ilyen szép kort, mivel mindenkit tisztelt.

Gajáta Fanni – Apátfalva

1927. szeptember 30-án született egy magyarcsanádi tanyán Balogh Erzsébet. A 90 éves asszony 7 éves korában Apátfalvára került a nagynénjéhez és azóta is itt él. Erzsi néni az elemi iskolát helyben kezdte meg, majd 4 évvel később egy makói polgári iskolába került, de Szegeden is tanult. 1947-ben szerezte meg az érettségit, amely akkoriban nagy szónak számított.

– Akkor kötelező volt hittanra járni, így minden áldott vasárnap be kellett menni az osztályba, majd onnan a templomba, ahol a padok tele voltak felnőttekkel, annyira vallásos volt a nép. Mi a padok mellett álltunk – emlékezett vissza az idős asszony, aki a mai napig mélyen vallásos.

Énekkel is megáldották Erzsi nénit születésnapján.

A Boldog Gizella Ipari Leány Középiskolában varrni tanult, és ezt a későbbiekben is kamatoztatta, ugyanis a családnak varrt. Hivatalnok volt és mindössze egy hónapot nem tudott dolgozni a háború miatt.

– Statisztikai összeírásokban vettem részt, mint például népszámlálásban vagy állatok összeírásában. Az egyik legkomolyabb ilyen munka 8 évig tartott, amely Apátfalván és a környező településeken zajlott. Egy évben 30 családhoz ki kellett menni, havonta – fogalmazott Erzsi néni.

1950-ben házasodott meg, s férjével 47 évig élt házasságban. Bár nem született gyermekük, mégsem hánytorgatta ezt fel Mihály bácsi. Tisztelték és szerették egymást.

– Sajnos, a betegségem miatt nem lehetett gyermekünk, ezért nincs, aki meglátogasson. Van egy gondviselőm, aki ellát. Régebben nagyon szerettem sütni, az ismerősöket megvendégeltem és eltelt az idő is. Az egyik kedvencem a málnás torta, de már nem tudom elkészíteni – mondta az ünnepelt, azonban kedvence is az asztalra került.

Erzsi néni szerint a hosszú élet titka egy tanítás: „Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú életű legyél a földön, amit az Örökkévaló, a te Istened ad neked.” Az ünnepelt úgy érzi, ennek már eleget tett és ennek köszönheti is a hosszú életét is.

Erzsi nénit Szekeres Ferenc polgármester és Bálintné Siprikó Zsuzsanna köszöntötte köszöntőlevéllel, virággal és ajándékcsomaggal.