Hírek Színes

Kerekes Éva most nepáli hegymászásra készül

Bár az idén nem tervezte az 7134 méteres Lenin-csúcs meghódítását, mégis ott járt Kerekes Éva. Új tapasztalatokkal tért haza a hegymászó és újabb hegyet tűztek ki célul a hegymászótársával: a nepáli Himlung Himalra készülnek jövő héten.

Gajáta Fanni – Makó

A tavalyi Mera Peak sikeres csúcshódítása után magasabb célokat tűzött ki Kerekes Éva és mászótársa: 2017-ben egy hétezer méter magas hegyre szerettek volna feljutni.  Ezért tavasszal több téli magashegyi tanfolyamon és sziklamászó tanfolyamon is részt vettek.

Az idei célként az 7126 méter magas Himlung Himalt tűzték ki. A nepáli hegy előtt azonban a 7135 méteres Lenin-csúcsot is megpróbálták megmászni, bár a tádzsikisztáni hegycsúcs nem szerepelt a terveik között. Évi elmondta, egy korábbi túrájukon megismert  mászótársukat kísérték el, itteni  élményeiről a  blogján is beszámolt.

navigate_before
navigate_next

– Sajnos, nem sikerült feljutni a Lenin-csúcs tetejére, csak a 6134 méteres Razdelnayára, ahol a hármas táborunk volt. Nem azért nem jutottunk fel, mert nem voltunk kellően felkészülve, vagy fizikálisan elfáradtunk volna, hanem sajnos az időjárás nem tette lehetővé a csúcsmászást: úgy döntöttünk, hogy a mínusz 30 fokkal és a közel 70 kilométeres széllel nem tudunk szembeszállni anélkül, hogy bármelyikünket ne sodorjuk életveszélybe vagy fagyási sérüléseket ne szenvedjünk, ezért inkább úgy döntöttünk, hogy  lejövünk – fogalmazott Éva.

A felkészüléssel és a csomagolással már majdnem készen van a könyvelőként dolgozó Évi: hétfőn indulnak Nepálba, az Annapurna régióban található Himlung Himal meghódításához. A 7126 méteres hegy megmászására – utazással együtt – 40 napjuk lesz a mászóknak. Évi elmondta, az első alaptábor is magasan: 4950 méternél van, ami még a Mont Blanc legmagasabb pontjánál is feljebb van.

Évi nagyon szereti a nepáliakat, csodálatos embereknek tartja őket: a mai napig tartja azokkal a kapcsolatot Facebookon, akikkel sikerült összebarátkoznia. Elmesélte, idén volt a Kumari választása, amelyről a facebook profilján közzétett egy cikket és a nepáli ismerősei örömmel vették, hogy erről megemlékezett a hegymászó.

– Tavaly tavasszal, amikor először voltam kint Nepálban, Katmanduban, akkor nekem is volt alkalmam személyesen látni az akkori istennőt, akit senki nem fotózhatott le. Remélem, idén az új Kumarit is láthatom – mondta Évi.