Makó Színes

Makón mutatta be új műsorát a Szent Efrém Férfikar

Dél-afrikai és arámi nyelvű dallamok is elhangzottak péntek este a Szent Efrém Férfikar makói hangversenyén. A Magyarországon most először bemutatott repertoárt a görögkatolikus templom búcsúünnepe alkalmából hallhatták a hívek, akiket meg is énekeltettek az előadók. Fotó: Mészáros Ildikó

Szabó Anita – Makó

A Szent Efrém Férfikar nem ismeretlen már Makón, hiszen egy esztendővel ezelőtt nagy sikerű és felemelő zenei élményben részesítették a helyi közönséget. 

– Tavaly a balkáni énekek és a Kárpát-medence dallamaihoz vezetett egy út, amin kalandoztunk. Ezúttal szélesebb lesz az elhangzó művek spektruma térben és időben is, a világ szakrális zenéiből adunk elő egy válogatást. Külföldön már számos alkalommal koncerteztünk vele, de Magyarországon most először mutatjuk be a közönségünknek – avatott be a premier hátterébe Bubnó Tamás, a vokális együttes vezetője, aki azt is elárulta, hogy nagyon szeretik ezt a repertoárt és bíznak benne, hogy a hallgatók is így éreznek majd.

Megtudtuk, hogy a férfikar mindig úgy állítja össze a műsorait, hogy azokban az Isten felé irányulást a legteljesebb módon tudják kifejezni. Azt, hogy mennyire sikeres ez a szándék, bizonyítja, hogy egy indiai fellépésükön az „angyalok találkozása”-ként hirdették őket. Most a Lélek hangjai címmel invitált mindenkit barangolásra a szakrális zene világába a megújult formáció.

navigate_before
navigate_next

– Tavaly egy átalakulás kezdetén voltunk itt, amely azóta lezáródott. Ennek lényege, hogy a korábbi bizánci világ mellé hangsúlyosan belekerült a magyar férfikari kultúra zenéje is. Most már elmondhatom, hogy az arculatváltásunk jól sikerült – összegzett a Liszt-díjas egyházzenész, aki hozzátette, a 15 esztendős kórus már a világ számos pontján koncertezett, de a makói görögkatolikus templom különösen kedves a számukra, mert itt azt érzik, hogy otthon vannak.

A kiváló akusztikájú helyen elhangzott ismét az Üdvözlégy Istennek Szeplőtelen Jegyese emblematikus ének is. Egyrészt az október 1-jén ünnepelt Szűz Mária Oltalma ünnep miatt, meg azért is, mert ez a helyi parókus, Biró István atya kedvenc dallama is. Ennek refrénjét énekelhette a közönség együtt a Szent Efrém Férfikarral.

A telt házas közönség szűnni nem akaró vastapssal köszönte meg a koncertet. A csodálatos közösségi élmény méltón készítette elő görögkatolikus egyházközség október 8-i, vasárnapi búcsús szentmiséjét, amelyet 10 órakor mutat majd be Kocsis Fülöp metropolita-érsek atya.