12 milliárd forintos uniós támogatás felhasználásával növelik az árvízvédelmi biztonságot az Alsó-Tisza völgyben 2019 őszéig. Ennek keretében épül árvízkapu a Sámson-apátfalvi főcsatornán.
 
MH-Apátfalva
 
Töltésfejlesztésekkel, árvízkapuk építésével növelik az árvízvédelmi biztonságot az Alsó-Tisza völgyben. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 12 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével olyan fejlesztés valósulhat meg, melynek eredményeképpen javul az érintett régió árvízvédelmi helyzete, csökkenhet az árterek elöntésének veszélye, valamint az árvíz védekezési költségek is mérséklődnek.
 
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium  valósítja meg az „Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése az Alsó-Tiszán” című európai uniós projektet. A
Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló  beruházás fő célja az árvízi biztonság növelése, ezzel együtt az árvízi kockázat csökkentése a Tisza- völgyben élők és javaik, valamint az ipari-, gazdasági létesítmények és a projektterületen lévő mezőgazdasági területek védelme érdekében. A fejlesztés további célja az árvízi védekezési költségek csökkentése és a védett ártéri területek és egyedülálló természeti adottságaik megóvása.
A projekt Apátfalva mellett Baksot, Szentest, Mindszentet, Szegvárt érinti. Árvízkapu épül a Dongéri és a Sámson-Apátfalvi főcsatornán, valamint  töltésfejlesztés valósul meg a Hármas- Körös és a Tisza bal partján összesen mintegy 9,7 kilométer hosszon. A projekt megvalósítása során mobil szivattyútelepek, burkolt üzemi utak létesítésére, zsilipek, gátőrtelepek rekonstrukciójára is sor
kerül, valamint elbontják a korábban meghibásodott Mindszent I. szivattyútelepet, s ezzel egy időben felújítják, fejlesztik a Mindszent II-es szivattyútelepet.
 
A projekt a Kohéziós Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat által nyújtott, vissza nem térítendő, 12 milliárd forintos támogatásból valósul meg, s várhatóan 2019 őszére fejezik be.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest