Hírek Makó

A Váll-Kerhez látogattak a pályaválasztás előtt álló nyolcadikosok

A kandallógyártás rejtelmeiből és a műhelyekben való munkából kaptak ízelítőt ma késő délelőtt az apátfalvi és makói nyolcadikos érdeklődő diákok. Igaz nem mindenki a vasas szakmában képzelte el egyelőre a jövőjét.

Korom András – Makó

Az apátfalvi Kolompár azért érkezett, mert szeretné megtudni, hogy milyen szakmákban dolgoznak a Váll-Kernél. Bár azt mondta, hogy hentes akar lenni, de elképzelhetőnek tartja, hogy mégsem a húsospult vagy a vágóhíd környékén forgolódik majd. – Meg megtetszik, amit itt látok, lehet, hogy mégis vasas szakmát tanulok tovább – tette hozzá.

Nem volt egymaga az egyelőre még tanácstalan, de pályaválasztás előtt álló gyerekek közt. Többen még csak most ismerkedtek a különféle szakmákkal. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésével mintegy 50 cég és tanműhely vállalta a diákok fogadását egy-egy bemutató erejéig a következő időszakban. Szeged mellett Hódmezővásárhelyen, Mórahalmon, Kisteleken, Csongrádon, Szentesen, Makón és Mindszenten gazdagodhat tapasztalatokkal mintegy 1300 fiatal.

navigate_before
navigate_next

Az üzemlátogatás előtt Juhász Tünde, a megyei kormánymegbízott elmondta: az álláskeresőket és a foglalkoztatottakat is segítik, hogy azok egymásra találjanak. A megyében idén augusztusban 8216 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, ez 825-tel kevesebb, mint tavaly volt. Mindez 4,4 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett. 881 pályakezdő keresett állást, közel felül érettségivel, 31 százalékuk legfeljebb általános iskolát végzett, 13 százalékuk szakmunkás, míg 10 százalékuk diplomás.

De hallgassa meg a kormánybiztost:

Farkas Éva Erzsébet polgármester azt hangsúlyozta, a makói önkormányzat nagyon jó kapcsolatokat ápol mind a helyi vállalkozókkal, mind a kormányhivatallal és azon érdekképviseleti szervek vezetőivel, akik érintettek akár a pályaválasztásban, akár a foglalkoztatásban, de a makói középiskolákkal.

Hallgassa meg mint mondott a polgármester arról, hogyan tud az önkormányzat segíteni a foglalkoztatásban és a fiatalok jövőjében:

Nemesi Pál, a megyei iparkamara elnöke elmondta: a kamara fő célja, hogy megkönnyítse a fiatalok pályaválasztását, az idén mintegy 50 cég bevonásával, hogy a gyerekek maguk is megtapasztalhassák, milyen is az élet egy üzemben.

Nagy Norbert, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum szakmai igazgató-helyettese pedig arról szólt, hogy a Galamb iskolából kikerült szakmákat a Návay iskolában tanítják tovább

Hallgassa meg, mit mondott Tóth István, a Váll-Ker Kft. ügyvezetője, miért fontos a cégnek a duális képzés: