Belföld Hírek

Novemberben nyugdíjkorrekció jön és nyugdíjprémium is lesz

Az infláció miatt november egyösszegű nyugdíjkorrekció lesz, majd jön a nyugdíjprémium – jelentette be Lázár János a mai kormányinfón, melyen azt is elárulta, hogy miért kötöttek ismét orosz gázra szerződést. MTI Fotó: Soós Lajos

MH összeállítás
21 milliárd forintos óvoda- és bölcsődefejlesztési programot fogadott el a kormány a Kárpát-medencében, ebből a következő években további 12 ezer férőhely jöhet létre. Lázár János szerint minden határontúli családnak is biztosítani akarják, hogy magyar óvodába vagy bölcsődébe küldjék gyermekeiket. Kárpát-medence minden pontján épülnek óvodák, illetve újulnak/újultak meg.

A kormány áttekintette a makrogazdasági helyzetet, értékelték, hogy annak milyen hatása van a nyugdíjasok életére. Jók a gazdasági adatok, az államháztartás helyzete biztonságos, a számok a kormány várakozásainak megfelelő folyamatokat jeleznek. A sikerből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell. Az infláció miatt novemberben egyösszegű nyugdíjkorrekció jön, illetve lesz nyugdíjprémium a gazdasági növekedésnek köszönhetően – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezek mellett az októberi és novemberi adatoktól függően a kormány szeretné, ha decemberben ismét tudnának Erzsébet-utalványt is adni a nyugdíjasoknak.

Lázár János elmondta, szeretnél felpörgetni a turizmust, hogy az a GDP 10 százaléka helyett 16-17 százalékra emelkedjék. Ennek érdekében 600-800 milliárdból fejlesztenék a szektort. A kormánynak az a terve, hogy a Paksi Atomerőmű biztosítja majd a független magyar áramellátás 50%-át, emellett a fennmaradó részből nagy szerepet szánnak a napelemnek, támogatják a napelemparkok telepítését. S Csornán napelemgyár létesítését is támogatnák.

Lázár János szerint Magyarország számára az a realitás, hogy a legolcsóbb az orosz gáz, a számítások szerint ez a jövőben is így lesz – utalt a tegnap meghosszabbított gázszállítási szerződésre. Hozzátette: a fűtési szezonban négymillió háztartáshoz el kell olcsón eljuttatni a gázt. Ha nem akarják fűtés nélkül hagyni az embereket, akkor jó, ha hosszútávú szerződéseink vannak, ez motiválja a kormányt – tette hozzá.