Hírek Makó Térség

Játékosan tanulhatnak közlekedni a gyerekek

A térség nyolc intézményében szervez rendvédelmi napot a makói népjóléti intézmény és a rendőrség. Az iskolai és óvodai szociális munka a következő tanévtől kötelező feladat lesz, erre készülnek fel.

Nagy Szabolcs – Makó

Klubfoglalkozások, szülő csoportok, ópusztaszeri kirándulás, nyári tábor, rendvédelmi napok. Többek között ezeket valósítja meg a Makói Egyesített Népjóléti Intézmény abból a 40 millió forintos állami pályázatból, amelyet nemrég megnyertek.

A hasonló programok szervezése 2018. szeptember 1.-től kötelező feladatuk lesz az intézménynek, a pályázat az erre való felkészülést segíti. Jelenleg 8 iskola és óvoda  vesz részt benne. Makónak – járási központként – a következő tanévre a térség 15 településére kell kiterjesztenie a programokat.

– Erre a tanévre ebből a pályázatból biztosítunk többek között pszichológust, drámapedagógust, higiéniás szakembert, akik már meg is kezdték a munkát. A rendőrséggel együttműködve pedig rendvédelmi napok lesznek tavasszal, amelyhez puzzle-t és közlekedési táblákat vásároltunk – mondja Tóthné Balázs Andrea. A Makói ENI vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola mellett az óvodákat vonták be a pályázatba, emellett csatlakozott hozzá a kiszombori általános iskola és az óvoda, a magyarcsanádi iskola valamint az apátfalvi Általános Iskola és óvoda is.

A Makói Rendőrkapitányság az önkormányzati intézményekkel folyamatosan együttműködik, és a népjóléti intézménnyel is dolgoztak már együtt, mondta el Palicz András rendőrkapitány, aki úgy gondolja, egy kis vidámságot is sikerül majd az iskolákba és óvodákba csempészni az eszközökkel.

– A munkatársaim a mindennapokban rengeteget találkoznak gyerekekkel, állampolgárbarát rendőrség vagyunk, azt szeretnénk tudatosítani a gyerekekben, hogy a rendőr, az barát, akihez bármilyen otthoni problémával is lehet fordulni. A mostani programokkal a baleset-megelőzés kerül előtérbe, hiszen 5-6 évesen a gyerekek már tudnak biciklizni, ezért a közlekedési táblákat is meg kell ismerniük – fogalmazott a célokról Palicz András.

Az elkészült, nagy kockákból álló kirakóra hat különböző kép került, ami a rendőrség munkájával kapcsolatos, ha ezt majd összerakják a gyerekek, ajándékokat is kapnak érte.