Hírek Makó

Csak lebegnek a kérdések Rója jelöltségéről

Makó szempontjából egyáltalán nem mindegy, továbbra is a JAG volt igazgatója marad-e az MSZP országgyűlési képviselő-jelöltje, ám az érintetteket napok óta hiába próbáljuk elérni. A pletykák viszont már elindultak a városban.

Nagy Szabolcs – Makó

A közvélemény kutatások szerint történelmi mélyponton van az MSZP támogatottsága, ráadásul hétfőn visszalépett a párt miniszterelnök-jelöltje is. A makóiakat azonban valószínűleg az érdekli leginkább, lesz-e ennek bármilyen hatása Rója István jelölésére.

Mint ismert, a JAG korábbi igazgatóját Botka László személyesen jelentette be, mint országgyűlési képviselő-jelöltet, amikor Makón járt. Ilyen szempontból Rója István neve egyértelműen kötődik Botkához, aki visszalépésekor azt mondta, „politikai maffia” férkőzött a pártjába. Jogosan merül fel a kérdés, ha őt ez kényszerítette lemondásra, akkor ezután ugyanezt tehetik/teszik-e azokkal a jelöltekkel is, akiket ő mutatott be?

Rója Istvánt mint volt iskolaigazgatót szinte mindenki ismeri Makón, jelentős támogatás is volt mögötte az utóbbi hónapokban, igaz leginkább akkor, amikor még nem kötelezte el magát az MSZP mellett. Azóta a vélemények megoszlanak.

Hétfő óta próbáljuk elérni az érintetteket, hogy megkérdezzük hogyan tovább, ám sikertelenül. Rója Istvánt többször kerestük telefonon, sőt, mivel a választókerület eddigi MSZP-s képviselő-jelöltje lehet, hogy tanárként éppen órát tartott a JAG-ban, ezért SMS-ben is jeleztük számára, szeretnénk interjút kérni. Úgy tudjuk a Makói Városi Televízió megkeresésére először időt kért a tájékozódásra, ám később már nekik sem nyilatkozott.

A párt makói szervezetének is elküldtük kérdéseinket, amelyben azt szerettük volna megtudni, lesz-e valamilyen hatással Rója István jelöltségére Botka László visszalépése a miniszterelnök-jelöltségtől, illetve elképzelhető-e, hogy a párt emiatt helyben másik jelöltet támogat majd az ellenzéki összefogás érdekében?

Azt is jó lenne tudni, hétfő óta a helyi szervezet részéről beszélt-e valaki a párt elnökségével, vagy Botka Lászlóval, ki tartja most kivel a kapcsolatot? Buzás Pétert, a párt makói és térsége szervezete elnökét is megpróbáltuk elérni telefonon, szintén sikertelenül. A párt irodavezetőjétől annyit tudtunk meg, hogy a ma beszél vele, és valamilyen formában válaszolnak majd. A felmerülő kérdéseket azért is jó lenne tisztázni, mert a pletyka már elindult a városban.

Beszélnek arról, hogy nem csak most, hanem az önkormányzati választásokon is Rója Istvánt akarja indítani a helyi MSZP polgármesterjelöltnek, ám arról is, hogy attól tartanak, ahogyan a párt elnöksége Botka Lászlót elengedte, úgy Makóról is lemondott.