Makó Színes

Akkor most mi van a tervezett tanuszodával? – szavazóval

A MAKONA tervezőiroda szerint a meglévő tanuszodát nem lehet bővíteni, Makovecz Benjámin szerint az édesapja tervezte 15 éve álló uszodát nem lenne szabad lebontani.

Korom András – Makó

A tanuszoda épületének alapozása a mostani 1,2 méteres vízmélységhez lett kialakítva, az úszáshoz szükséges 2,3 méteres vízmagasság tömegét a megépített alapozás és a fenéklemez nem bírná el. Továbbá az épület belmagassága is kicsi egy mélyebb medence kialakításához, nagyobb vízfelületű medence kialakítása csak a tanuszoda bontásával lehetséges, ezt pedig nem lenne szabad megtenni – mondták a képviselőkkel tartott hétfői egyeztetésen Makovecz Benjámin és Gerencsér Judit, a MAKONA tervezői.

Az egyeztetést a legutóbbi testületi ülésen jelenlévő Lázár János, a térség országgyűlési képviselője javasolta, mondván, bár a kormány a Hagymatikum bővítéséhez akár 8,8 milliárddal is hozzájárul, de érdemes lenne megfontolni, hogy lehetséges-e bővíteni – egy új építés helyett – a meglévő tanuszodát, illetve meg kellene tudni, hogy vajon az mibe is kerülne.

A fürdőbővítés költségei között ugyanis 3,5 milliárdot szánnak magának a Hagymatikumnak a bővítésére, míg a többi az új úszókomplexum ára volna.

A makói képviselő-testület szeptember 8-i ülésén a fürdő lehetséges fejlesztéseit bemutató tájékoztató anyagot tárgyalta, a határozati javaslat megszavazásával a városatyák egyhangúan ennek tudomásul vételéről döntöttek. A szeptember 27-i rendes ülésen – a fejlesztést mindkét alkalommal történelminek nevező – Farkas Éva Erzsébet indítványára az eredeti határozati javaslat helyett annak a polgármester által tett módosítását fogadták el a képviselők, miután a mindkét ülésen résztvevő miniszter ez alkalommal is elmondta az uszodabővítéssel kapcsolatos észrevételeit és javaslatait. Kiderült mindkét alkalommal, hogy a tanuszoda működtetése kockázatos, az mindig állami támogatásra szorulna, nehogy végül csőd közelbe vigye a várost, s ismét meg kelljen menteni, ahogy tette ezt a kormány, amikor 2014 elején átvállalta, a zömében épp a Hagymatikum építése miatt keletkezett 5 milliárdos adósságot. (És ezt a veszteséget is finanszírozná a kormány, mely elkötelezett a Makovecz Program mellett.)

Az önkormányzat már tartott konzultációt a fürdőbővítésről. Ezen kiderült, hogy igény lenne egy uszodára, igaz a kérdésekben nem szerepelt az 50 méteres medence építése – valószínűleg azért, mert ez nem férne el a fürdő jelenlegi területén, azaz csak úgy, ha gyakorlatilag majdnem teljesen megszűnne a zöldterület. Ez pedig biztos elriasztaná a vendégeket.

Ötletként korábban felmerült, hogy az uszodát be lehetne suszterolni a régi rendőrségi épület és a Galamb kollégium közé. Be is férne a medence, csakhogy az azt kiszolgáló épületrészek (így többek közt az öltöző, tusoló és wc) már nem. Ráadásul kellene a Galamb iskola udvari része is hozzá. Ezért ezt a helyszínt végül elvetették.

A Szent János téri parkoló felé való bővítésnek pedig azért nem tűnik szerencsésnek, mert így is csak a mostani tanuszodához érkezők állnak ide, ha van hely a Teleki utcán. Csakhogy a várhatóan megnövekedett vendégszám még több autót jelentene, hogy ha a parkoló helyén állna az uszoda, akkor azok hol állnának meg?

Márpedig ha a jelenlegi tanuszodát nem lehet bővíteni, akkor kell még egy uszoda a városba, lévén minden járási központban építenek egyet, az iskolai testnevelés miatt.

Szavazzon Ön szerint hol lenne a legjobb helye?

[totalpoll id=”115262″]