Hírek Makó Sport

Nem lehet átalakítani a makói tanuszodát

Nem lehet átalakítani a jelenlegi igényeknek megfelelően a meglévő tanuszodát – derült ki a makói képviselők és a MAKONA tervezőiroda munkatársai hétfői egyeztetésén. Borítókép: Mako.hu

MH-Makó

A legutóbbi testületi ülésen a képviselők egyhangúlag döntöttek arról, hogy szükség van a 25×33 méteres medencéjű uszodára. De arról is határoztak, hogy megvizsgálják, hogy átalakítható-e a meglévő tanmedence a mostani fejlesztési igényeknek megfelelően, s felkérték a MAKONA tervezőirodát a már megtervezett uszodakomplexum beruházási költségeinek felülvizsgálatára.

Ez utóbbi két kérdésre vártak választ a képviselők a MAKONA tervezőiroda munkatársaitól a hétfői megbeszélésen. Gerencsér Judit felelős tervező elmondta, az épület alapozása a mostani 1,2 méteres vízmélységhez lett kialakítva, az úszáshoz szükséges 2,3 méteres vízmagasság tömegét a megépített alapozás és a fenéklemez nem bírná el. Továbbá az épület belmagassága is kicsi egy mélyebb medence kialakításához, nagyobb vízfelületű medence kialakítása csak a tanuszoda bontásával lehetséges. Makovecz Benjámin ügyvezető hozzátette: nem szabad egy 15 éves épületet elbontani.  Ezen szempontok miatt a tervező szerint nem lehetséges a mostani tanuszoda átalakítása.

Az ügyvezető arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a Makovecz-épületek egyedi építmények, különleges építési technológiák és anyagok felhasználásával készülnek. Az egyediség a fajlagos költségeket is meghatározza. Ráadásul az utóbbi években az építőiparban is béremelkedés volt megfigyelhető, legjelentősebben a szakmunkák munkadíja nőtt meg, és ez az épület különösen sok szakipari munkát igényel. Ugyanakkor néhány anyagfajtánál is tapasztalható volt jelentős áremelkedés az elmúlt időszakban. A beruházási költséget az is növeli, hogy az uszoda-komplexum építési területén a homokos altalaj miatt speciális alapozási technológiát kell alkalmazni, melyet a talajmechanikai szakvélemény is megerősített.

A képviselők egyetértettek abban, hogy a versenyképesség megtartása és növelése miatt fontos a Makovecz-örökség további gondozása. Az uszoda méretei (25×33 méter) megfelelnek a nemzetközi szabványoknak, így az kisebb versenyek megrendezésére is alkalmas lesz, amelyhez elengedhetetlen a nézőtér és a megfelelő mennyiségű öltözők, egyéb fedett vízfelületek (lazító medence), kiszolgáló sport- és egyéb helyiségek (fitnesz- és konditerem, irodahelyiségek).

One Response

  1. Persze, hogy nem átalakítható hiszen abból nem tudnának ÁTCSOPORTOSÍTANI annyi milliárdokat mint egy új kivitelezés esetében teljesen evidens dolog, hogy kisírják a Makovecz tervezést megint 😀 Én azt javaslom ha nem tudnak 50*25 méteres medencét létrehozni akkor felejtős legyen ez a project inkább költsék az utak javítására kezdjék el gyorsabban a kálvin rendelö újjá épitését !!! A régi 43 főút már a düllő minőséget sem éri el nem is tudom miért adózunk ? A jelentősebb kamion forgalom megszüntetésével ígéret volt téve arra, hogy újra húzzák a főútvonal MAKÓ üzemfenntartásához tartozó szakaszt sajnos ez még mindig nem valósult meg szerintem mivel a fürdő nem hoz nagy profitot azaz egyáltalán semmit nem szakítunk belöle , félre kell tenni és fontosabb dolgokra orientálodni ennyi 😀 De nem megye tábla átírásokkal mert az is üti a biztosítékot sokunknál mit akarnak vármegyék nevekkel 2017 ben ? Jó igaz ott is ÁTCSOPORTOSÍT a tervezetből valaki ! Jó volna már érdekeltebb és fontosabb volumenü dolgokra öszpontosítaniuk és nem bebukott viztisztitoval idétlenkedni meg kultúrára ÁTCSOPORTOSÍTANI 2,5 milliárdokat ezek mind a sosem látott pénzek néven futnak és profitot nem hoznak tényleg át kéne gondolni mi a fontos mi a főbb érdekközpontú dolog mert a pénzek mennek de nyomuk nincs ennyi !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.