Hírek Makó

Bíróság elé állt a herbált árusító makói házaspár

A vádirat szerint több mint négy évig kereskedtek kábító hatású szerekkel, amit közösségi oldalon és saját házukon is hirdettek. A vádlottak a mai tárgyaláson tagadják a bűnösségüket, szerintük nem volt tiltólistán a szer.

Nagy Szabolcs – Szeged

Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolja azt a korábban házasságban élő makói férfit és nőt, akiknek ügyét a Szegedi Törvényszéken tárgyalják. D. Attila és D. Attiláné a vádirat szerint 2010 végétől 2015 tavaszáig saját otthonukban árulták az interneten megvásárolt növényi törmeléket, úgynevezett herbált, ahogy az ügyészség fogalmaz. Ez felhasználási javaslata szerint emberi fogyasztásra nem alkalmas, az anyagot így füstölőként árulták.

A növényi törmelék kábító hatású anyagot tartalmazott, a benne lévő anyagok azonban nem szerepeltek a kábítószerek listáján, így a rendőrség hiába tartott több alkalommal is házkutatást a vádlottaknál, lefoglalva az 500 és 2000 forint között, kis zacskókban árult bűnjeleket, a bevizsgálás után nem tudtak intézkedni.

Ennek megfelelően D. Attila és D. Attiláné nyíltan kereskedhetett a herbállal, amelyet a közösségi oldalon hirdettek is. A új pszichoaktív anyagok listáját az internetes kereskedők folyamatosan figyelték, amikor a növényi törmelékben lévő vegyületek tiltólistára kerültek, annak árulását felfüggesztették, majd új, más vegyületekkel kezdtek kereskedni.

A makói vádlottak is azzal védekeznek, hogy mivel az általuk árult növényi törmelék nem tartalmazott tiltó listás anyagot, ezért ők nem kábítószerrel kereskedtek, ha valaki azt nem füstölőként használta, azért nem őket terheli a felelősség.

A tárgyalásra D. Attila betegsége miatt oxigénpalackkal érkezett, de válaszolt a bírónak, D. Attiláné viszont azt mondta pánikrohama van, ezért nem nagyon tud kérdésekre válaszolni. Mindketten úgy nyilatkoztak, hogy nem tekintik magukat bűnösnek. Két tanút hallgatott meg mellettük a bíróság, akikről mivel olyan kérdésekre nem kötelesek válaszolni, amivel saját magukat bűncselekménnyel vádolnák, nem derült ki, hogy vásárlók voltak-e. A herbál néven ismert anyagot azonban mindketten úgy azonosították, mint „legális kábítószer”. Egyikük azt is mondta, hogy bár gyógynövényként árusították, mindenki tudta róla, hogy nem az.

A tárgyalás legközelebb decemberben folytatódik majd, amikor további tanúkat hallgatnak meg, köztük azt az újságírót is, aki 2015 tavaszán D. Attilával interjút készítve írt a makói párról.