Belföld Hírek Makó Térség

Döntött az országgyűlés: Csongrád-Csanád lesz a megyenevünk

2020. június 4-től Csongrád-Csanád megye nevet veszi fel Csongrád megye. Az erről szóló határozat módosítását Lázár János egyéni képviselői indítványára percekkel ezelőtt ellenszavazat nélkül fogadta el a parlament.

MH-Csongrád megye/parlament

Lázár János, a makói és vásárhelyi térség országgyűlési képviselője a megyenév változtatás kapcsán elmondta: szimbolikus üzenete van annak, hogy Csongrád megye felveszi a Csanád nevet is. Az átnevezés nem vesz el senkitől semmit, viszont egy ezeréves közösségnek adja vissza a tiszteletet és megbecsülést, amelyet az ott élők megérdemelnek.

– Az indítvány Makóról, valamint a térségében lévő településekről szól és innen származik, hiszen Csanád vármegye korábbi központja Makó volt. Az átnevezéssel a kormány azt üzeni a trianoni határokon belül és kívül maradt csanádiaknak, hogy tisztelettel tekint a történelemben betöltött szerepükre és elismeri Makó városának a Csanád vármegye vezetésében elvégzett munkáját. Szeretnénk visszaadni Makónak és a csanádi térségnek a megbecsülését azzal, hogy 2020. június 4-től, Trianon 100. évfordulóját követően visszaállítjuk Csanád megyét a megye elnevezésében, így Csanád megye ismét felkerül Magyarország térképére – mondta el portálunknak Lázár János, Hódmezővásárhely és Makó térségének országgyűlési képviselője, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Csongrád megyei közgyűlés  idén június 30-án hozott határozatában támogatta a megyenév megváltoztatásával kapcsolatos javaslatot. Az Országgyűlés Lázár János egyéni képviselői indítványára ma ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Köztársaság megyéiről, a megyék nevéről és székhelyéről szóló országgyűlési határozat módosításáról. A döntés értelmében Csongrád megye neve 2020. június 4-től Csongrád-Csanád megye lesz. Az átnevezés a lakosság számára semmilyen költséget nem jelent, hiszen a személyi okmányokon, az autók rendszámtábláján nem szerepel a megyenév.