Színes

Ajándékbolti eladó is a közismert blogger

Szaniszló Judit blogger, író tartott rendhagyó irodalomórát a jugyus és návays diákoknak ma délelőtt a József Attila Városi Könyvtárban.

Gajáta Fanni – Makó

Tanárként végzett az ELTE-n Szaniszló Judit, azonban jelenleg bloggerként, íróként, szerkesztőként, korrektorként és egy ajándékboltban eladóként tevékenykedik. Körülbelül 15 éve gondolt egyet és blogolásba kezdett. Judit elmondta, első írása a Miskolc-Budapest közötti vonatozásról és annak tapasztalatiról szólt.

– Még valamikor 2002 környékén fogtam bele a blogolásba, mert ez még egy teljesen új dolog volt. Akkor még nem gondoltam, hogy bármi lehet, de volt bennem egy közléskényszer és álnéven regisztráltam – emlékezett vissza Judit. – Zetor Leila volt a nevem, de erre semmilyen magyarázatot nem tudok adni, hogy miért ezt választottam.

Egyszerű netes naplóírással kezdődött, azonban tavaly megjelent Judit első könyve is – persze, a saját nevével -, amely a Beenged címet kapta. Mint elmondta, a blogírás jó alapot adott magának az írásnak.

– Idefele a vonaton azon gondoltam, hogy milyen faramuci helyzet is ez, de gyanítom, hogy inkább a diákok tudnának engem tanítani a közösség média használatáról. Azt hiszem, a blog egy aranyos old-school dolog lett. Azonban, a saját tapasztalatimat meg tudom osztani velük, hogy velem hogyan is történt. Nem szeretnék megmondó ember lenni, csak beszélgetni – fogalmazott Judit.

A mai fiatalok közül sokan olvasnak vagy néznek blogokat és vlogokat. A 15 éves Tóth Vivien általában a szépségápolásról és szépségtippekről szeret többet megtudni: amit talál és tetszik neki, azt elolvassa.

– Szerintem elég fontos a fiatalok életében a blogok és vlogok szerepe, hiszen nagyon sok és különböző témában lehet találni videókat, írásokat. Ha több időm lenne, én is szívesen belekezdenék, mert biztos érdekes dolog – mondta Vivi, aki gyerekként maga is írt naplót. A návays lány pénzügyi szakon tanul. – Ebben képzelem el a jövőmet is.