Hírek Makó Térség

Lemondott Botka, mi lesz Rójával?

Egy héttel azután, hogy újabb ajánlatot tett a baloldali pártok összefogására, bejelentette lemondását az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Ő és a szintén lemondó alelnök párton belüli, az elnök párton kívüli ellenségről beszél.

Nagy Szabolcs – Makó/Budapest

Azért állok most Önök elé, hogy bejelentsem, mai nappal lemondok a miniszterelnök-jelöltségről. Erről nemrég értesítettem pártom vezetőit, és azokat a szövetségeseimet is, akik már eddig felsorakoztak mellém a kormányváltó szövetségbe (Botka László).

Sajtótájékoztatót tartott hétfő reggel Botka László, amelyen kiderült visszalép a miniszterelnök-jelöltségről. A mindössze néhány perces bejelentés után egyetlen kérdésre sem válaszolt, a beszéde azonban több érdekes részt is tartalmazott.

A politikus ugyanis nagyon keményen fogalmazott a baloldalról és saját pártjáról is. Botka szerint jelenleg több párt is kizárólag a „túlélésre”, a parlamentbe való bekerülésre játszik, itt az LMP-t és a DK-t ki is emelte. Ő viszont kormányváltást szeretett volna, ám ezt a baloldalról „Fideszes ügynökök” és a „politikai maffia” megakadályozta.

A visszalépésének bejelentésekor többször kitért arra, miben hibázott, itt ismét elmondta, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, és azt is megerősítette a saját pártján belülről is közrejátszottak a megbuktatásában.

A szegedi polgármesterhez csatlakozott Újhelyi István is, aki az MSZP alelnöki tisztségéről mondott le. Közleményében úgy fogalmazott, innentől kezdve nem tud felelősséget vállalni a párt jövőjéért, valamint azt is hozzátette: méltatlan és számára vállalhatatlan az a folyamat, ami a demokratikus oldalon történik (evvel valószínűleg ő is a Botka által említett „politikai maffiára” utalhatott).

Forrás: MTI

Az MSZP miniszterelnök-jelöltjének elveszítésére a párt elnöke is reagált, ám Botka visszalépését Molnár Gyula egészen máshogyan értelmezi. Szerinte ez azért történt, mert a szegedi polgármester nem akarta, hogy az ellenzéki összefogásnak ő legyen az akadálya. Molnár szerint Botka visszalépése nagy veszteség, valódi kihívója lett volna Orbán Viktornak, az MSZP pedig ezt a csatát elvesztette.

– Aki ünnepel, pezsgőt bont, bármely ellenzéki körben üdvözli Botka László lemondását, az nem barátja az MSZP-nek és a demokráciának, nem kellően ellenfele a mai rendszernek és nem méltó az együttműködésre – utalt a párton kívülről érkező támadásokra Molnár Gyula.

Makón is érdekes kérdéseket vethet fel Botka lemondása, hiszen mint arról korábban mi is beszámoltunk, állítása szerint személyesen ő javasolta Rója István országgyűlési képviselői jelölését a választókerületben. A volt iskolaigazgató további sorsa azért is lehet kérdéses, mert korábban a helyi DK és a Jobbik is mögé állt, ám ő végül az MSZP-t választotta, lehet hogy nagy részben éppen Botka László miatt.

Rója Istvánt egyelőre nem tudtuk elérni, kérdéseinket feltettük az MSZP helyi szervezetének is, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.