Hírek Makó Színes

Doktori tanulmányokat folytat két egykori JAG-os diák

A József Attila Gimnázium két egykori kiváló diákja, Csapó Fanni és Faragó Dávid idén szeptemberében kezdték meg doktori tanulmányaikat a Szegedi Tudományegyetemen, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Gajáta Fanni – Szeged/Budapest

Csapó Fanni és Faragó Dávid még 2011-ben érettségiztek a József Attila Gimnáziumban. Az egykori osztálytársak olyan versenyeken vettek részt, mint a Horváth István Károly latin nyelvi és kultúrtörténeti megmérettetésen, Gloria Victisen és OKTV-n, illetve mindketten latin nyelvből nyelvvizsgát is tettek.

A 24 éves Fanni jelenleg az SZTE Irodalomtudományi Doktori Iskola Neolatin Programjának – mely az országban egyedülálló – doktorandusz hallgatója, idén tavasszal fejezte be a mesterszakot a szegedi egyetemen, történelem-latintanár szakon.

– Már általános iskola alsó osztályában imádtam olvasni a történelmi tárgyú olvasmányokat, mondákat és a későbbiekben is megmaradt a történelem iránti érdeklődésem. Ehhez jött gimnáziumban a latin, köszönhetően a nagyszerű tanárnőmnek, Szabó Sárának, aki megszerette velem ezt a nyelvet, irodalmat és kultúrát. Az egyetemi jelentkezésnél is a latin szak (ókori nyelvek és kultúrák) és történelem jött számításba. Bár anno néhány ponttal lecsúsztam a latinról, így a főszakom a történelem lett, de nem szerettem volna felhagyni e nyelv tanulásával így minorként felvettem azt – fogalmazott Fanni. – Alapvetően antik szövegekkel, szerzőkkel, az antik kultúrával találkoztunk. A BA-s történelem szakdolgozatomat is Caesarból szerettem volna írni, ezért megkerestem az egyetemen Kasza Pétert, aki a Caesar-szövegolvasást tartotta nekünk. Ő megkérdezte, hogy mennyire ragaszkodom a témához, esetleg javasolhat mást. Mondtam, hogyha van érdekesebb témája szívesen fogadom. Végül nem Caesarból írtam a szakdolgozatom és ettől a ponttól nem volt megállás a neolatin felé, illetve MA alatt jobban bele kóstolhattam abba, milyen is kutatónak lenni, előadásokon előadni. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy akár egy doktori képzésen is szívesen részt vennék -mondta.

Faragó Dávid a gimnázium után az ELTE Bölcsészettudományi Kara történelem-latin-levéltár szakon tanult, mesterképzésen pedig középkori- és kora újkori levéltár szakot választotta. A 24 éves fiú jelenleg a történelem segédtudományai doktori programon folytatja a tanulmányait.

– Az ELTE-re való jelentkezésre egykori történelemtanárom, a sajnos elhunyt, Budainé Keczer Csilla ösztönzött. Elsősorban 3 dolog vonzott a Budapesten folytatandó tanulásban: a szabadság, hogy a saját életemet élhetem, megismerhetek egy nyitott, sokszínű várost, illetve az ELTE-BTK nyújtja az országban a legszélesebb képzési palettát. Tanulni akartam, így erre itt nyílt a legjobb lehetőségem – mondta Dávid. – Gyermekkorom óta érdekelt a történelem. Először dédnagymamám és édesapám történetei, elbeszélései keltették fel az érdeklődésem, utána jöttek a történelmi regények. Gimnáziumban egyre elmélyültebben foglalkoztam e tantárggyal. Szerettem versenyezni, a versenyekre pedig a tankönyveknél komolyabb szakirodalmat kellett olvasni. Sosem az események érdekeltek, inkább maguk az emberek – mondta.

Bár a doktori tanulmányaikat most kezdték a fiatalok, mindenképpen dolgozni szeretnének: Fanni olyan állást szeretne, amelyben továbbra is kutatni tud, de azt sem zárja kizártak, hogy tanárként helyezkedjen el. Dávid Budapesten szeretne maradni és végzettségének megfelelően valamelyik nagyobb levéltárban szeretne dolgozni, illetve nagy vágya, hogy tudományos pályára léphessen és oktathasson.