Imádsággal, előadással, tanúságtételekkel és szentmisével emlékeztek meg Lisieux-i Szent Terézről a hétvégén a Makó-újvárosi Szent László Király Plébánián. A Rózsaeső Imanapon levelet is írtak a jelenlévők a szeretet tudományának doktoraként is nevezett karmelita szerzetesnek.

Szabó Anita – Makó

Közös imádsággal kérték Lisieux-i (Kis) Szent Teréz közbenjárását a hétvégén a Makó-újvárosi templomban összegyűlt hívek. A fiatalon elhunyt karmelita szerzetes, egyházdoktor a virágárusok védelmezője. A rózsákat az ő jelképeinek tartják, innen ered az imanap elnevezése is, amelyet hagyományosan, Teréz október 1-jei ünnepnapja körül rendeznek.

A nemzetközi kezdeményezést Makón 2006-tól, az akkori plébános, Varga Attila valósította meg. – Érdekesség, hogy bár külön tisztelete ugyan nincs Kis Szent Teréznek a városban, ennek ellenére a település templomaiban három szobor is található róla. Másik különleges dolog vele kapcsolatban, hogy úgy főpatrónája a misszióknak, hogy ő maga sosem volt abban – tudtuk meg Pálfai Zoltán atyától.

A kis utak, kis dolgok szentjének is tartott Teréznek nagyon sokan kérik közbenjárását különféle ügyekben. A Rózsaeső Imanap egyik szép mozzanata, hogy bárki írhat levelet a szentnek, amiben a kérését Istenre bízza. Az üzenet írója ezt borítékba helyezi, magát jelöli meg címzettként, és a plébánia a következő esztendő augusztusában ezt elküldi számára. Így mindenki megkapja az egy évvel korábban írottakat, amelyből kiderül, mi talált meghallgatásra. Mint megtudtuk, idén közel háromszáz ilyen levelet adtak postára.

A megoldott nehéz helyzetek a mostani ünnepen nem csak tanúságtételek formájában hangzottak el, de egy előadás keretében is. Teréz nővérének, Léonie Martinnak az életét Péceli Bence Imre atya ismertette.

– Szülei az első, együtt szentté avatott házaspár és minden testvére szerzetes lett. Sok megpróbáltatás érte, és ő maga is egy problémás gyermek volt. Kereste az útját, de végül a vizitációs rendbe lépett. Néhány esztendeje indult el a boldoggá avatása és azok védőszentje is lesz, akik nehezen kezelhető vagy beteg gyermekeket nevelnek- tudtuk meg a karmelita rend tartományi tanácsosától, aki a záró szentmisét is bemutatta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest