Gulyáslevest főztek, pogácsát és palacsintát sütöttek ma a Szent István Egyházi Általános Iskola szombati családi napján. A hagyományos szeptember végi programon galambröptetéssel ünnepelték egy Erasmus+ pályázat elindulását. A közel hatszáz résztvevő negyven állomás feladatait teljesíthette.

 

Szabó Anita – Makó

Kézműves foglalkozások, csapatjátékok és sportos programok közül válogathattak azok, akik ma ellátogattak a SZIGNUM Családi napjára. A 11. alkalommal megrendezett közösségi alkalmon negyven állomás feladatait lehetett teljesíteni.

– Próbáltunk nagyon változatos és színes kínálatot összeállítani, melynek szervezésébe bevontuk diákjainkat, a szülői munkaközösséget és a pedagógusainkat is. Teljesen magunkénak érezzük ezt a napot, mi főzzük az ebédet és arra törekszünk, hogy maradandó élményt nyújtsunk a családoknak – mondta Vargáné Nagyfalusi Ilona szervező, aki magára vállalta kollégáival az ötszáz adag gulyásleves elkészítését is. Ezen kívül más gasztronómiai lehetőségek is voltak, lehetett pogácsát sütni és egészséges falatokat kóstolni, amit aztán mindenki sportos és ügyességi feladványokkal le is dolgozhatott rögtön; felmehetett a harangtoronyba, tízféle csapatjátékba kapcsolódhatott be és focizhatott is.

A szervezők minden generációra gondoltak, az óvodás korosztálytól egészen a nyugdíjasokig kínáltak változatos időtöltést, a Nemzedékek hídja nevű projektjük kapcsán.

– Ennek az EFOP pályázatnak a célja, hogy a társadalmi szerepvállalást erősítsük a közösségek építésével, és kapcsolatokat építsünk generációk között is – tudtuk meg Gulyás Attila pályázati felelőstől. Megvalósulásának egyik gyakorlati példája, hogy létrejött a SZIGNUM Önkéntesek Szervezete, akik a segítőket összefogva, együtt munkálkodnak az iskoláért. – Ezen kívül, különféle jótékonysági akcióba is bekapcsolódunk, most például képeslapokat írtunk egy autista kisfiúnak, akinek ez a születésnapi kívánsága volt – tudtuk meg Szabóki Melindától, a SZÖSZ vezetőjétől.

A szeptember végi Családi napon egy másik projekt elindulását is ünnepelték, amelyben koordinátorként a makói kéttannyelvű intézmény az erőszakmentes kommunikáció kortárs mediáción át történő megoldását célozza meg. Partnerként Németország, Finnország, Olaszország, Portugália és Törökország egy-egy iskolája csatlakozott be az Erasmus+ programba. A nemzetközi találkozók helyszíne Makó lesz, amelyre minden résztvevő már egy-egy bemutatkozó kisfilmmel készült. A virtuális utazás a nemzeteket népszerűsítő standokon is folytatódott. Galambok röptetése szimbolizálta a partnerség kezdetét, a madarak lábaira erősített kis üzenetekkel.

A sokszínű és jó hangulatú napot kora délután közös ebéd zárta a szabadban.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest