Vidám kis csoport találkozik minden hónap utolsó csütörtökén Csanádpalotán a Városi Könyvtárban. Közös témájuk Csanádpalota város múltjának kutatása, a régi emlékek egymás közti megosztása.

Forró Flóra- Csanádpalota

– Főként a nyugdíjas pedagógusok megkeresték egymást, hogy jó lenne időnként találkozni és egy kicsit beszélgetni – mesélte az indulásról Benkéné Bogdán Zsuzsanna. – Főleg Csanádpalota történetéről esik szó, kutatásokról, ki mit gyűjtött, ki mit tud hozzátenni. Fejes Ferenc, akinek nagyon sok anyaga van, mindig készül valamilyen témával, régi videókat, fényképeket mutat, és nagyon sok gyűjtőmunkát végez. Kérte a mi segítségünket is, mindenkinek kioszt egy-egy feladatot, és ahhoz próbálunk hozzátenni. Ez az alap dolog a klubnál. Célunk hogy kicsit kimozduljunk otthonról. Volt olyan hogy színházlátogatást szerveztem Szegedre, megnéztünk például az Evitát – mondta.

Németi Bálint.

A csoport tagjai ellátogattak már a szegedi Móra Ferenc és a makói József Attila Múzeumba és a makói Levéltárban is megfordultak már. – Urbancsok Zsolt, a levéltár vezetője nagyon szívélyesen fogadott bennünket. Megmutatta hogy mit hol találunk és beavatott minket abba hogy hogyan kell kutatni. Ha vannak csanádpalotai rendezvények, oda is együtt járunk, vagy felhívjuk egymás figyelmét hogy mikor milyen program van. A csoportunknak neve nincs, „Teadélutánként” szoktuk ezeket az alkalmakat emlegetni. Nagyon fiatal még a csapatunk nagyjából két éve járunk össze, és bárkit szívesen látunk közöttünk – árulta el Benkéné Bogdán Zsuzsanna.

A tegnapi délutánon Németi Bálint – aki szintén rendszeresen kutat, és gyűjt Csanádpalotáról – mutatta be a Helytörténeti füzetek című gyűjtésének első kis kötetét. „A palotai műkedvelő” című bemutatóban a helyi színjátszás történetéről hallgathattak meg egy érdekes előadást a résztvevők.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest