Csongrád-Csanád megye, fürdő bővítés, turizmus, munkahelyteremtés, mezőgazdasági öntözés. Záporoztak a kérdések a térség országgyűlési képviselőjének makói fórumán, amelyen több mint százan vettek részt.

Nagy Szabolcs – Makó

– Érdemes gondolkodni rajta, és beszélni róla, hogy a panelházban élő fiatalok akarnának-e kertes házba költözni. Ha igen, ezt a minőségi lakáscserét az állam és az önkormányzat támogathatná, ez egy jó program lehetne – fejtette ki Lázár János makói fórumán lakossági kérdésre.

A térség országgyűlési képviselője szerint ezzel több problémát is lehetne kezelni, egyrészről megoldaná azoknak a fiataloknak a minőségi lakáscseréjét, akik a családalapítás, több gyermek vállalása érdekében tovább szeretnének lépni, és a rengeteg üresen álló makói lakásra is megoldás lehetne.

A lakossági fórumon számtalan kérdés érkezett a makóiaktól ebben a témában, Lázár János ezekre válaszolva elmondta, a fiatalok megtartása a térségben ma nehéz kérdés, ám minden eszközzel ezen kell dolgozni, és több lehetséges támogatási formát átbeszélni, kidolgozni.

Ehhez szorosan kapcsolódik a munkahelyteremtés is, ami a turisztika fejlesztésével jelentősen előremozdulhat Makón. Lázár János szerint a város 2007-ben ebbe az irányba indult el a fürdő fejlesztésével, és bár az akkori tervek felemásan sikerültek, ezeket ki kell egészíteni és tovább kell nyitni az idegenforgalom felé. Bár a makói baloldal valamiért haragszik az uszodafejlesztésre, jegyezte meg Lázár, minden konzultáció, amit a mostani városvezetés elvégzett azt mutatja, hogy az itt élők szeretnék, a fenntartási költségek egy részének átvállalásáról pedig lehet tárgyalni az állammal.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is kijelentette, kedden szavaz majd az országgyűlés arról, hogy Csongrád megyét Csongrád-Csanádra kereszteljék, ehhez az elsősorban Makóról induló kezdeményezéshez sikerült parlamenti többséget szerezni, még az ellenzéki pártok egy része is meg fogja szavazni, mondta el a fórumon Lázár János. Ennek Trianon százéves évfordulójához közeledve van egy szimbolikus üzenete is.

Egy, az osztatlan közös földtulajdonok felszámolásának haladására érkező kérdés kapcsán a térség országgyűlési képviselője arról számolt be, hogy a munka folyamatban van, a kormány pedig minden eszközzel támogatja ezt, mert a vidéki boldogulás, az agrárium versenyképességének növelése a cél.

A mezőgazdasági területek öntözésével kapcsolatban is érkezett kérdés, ebben a közeli Mezőhegyes mintagazdaságának fejlesztésével Makó és térsége is profitálhat. A kormány itt azt tervezi, hogy Európa egyik legjobb, Magyarországon pedig a legjobb gazdaságát hozza létre, ehhez pedig szükséges az ottani öntözött területek megduplázása is. Evvel a fejlesztéssel térségben lévő mezőgazdasági területek is könnyebben juthatnak majd vízhez.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest