A Korona földszinti termében 26 szerbiai és romániai, de egy Makón élő kislány is letette az állampolgársági esküt. Az utóbbi a helyi kórházban született, s azért akart magyar állampolgár lenni, hogy legyen személyi igazolványa és meglátogathassa Romániában élő szüleit és 5 éves öccsét.

Korom András – Makó

Az állampolgársági eskün megjelenteket Czirbus Gábor alpolgármester köszöntötte, felidézte a trianoni országszakadása magyarságra tett hatását, illetve a magyarság összetartozása érdekében tett országos, a 2004-es, a kettős állampolgárságot elutasító népszavazás utáni lépéseket.Az állampolgársági esküt is előtte tették le összesen 26-an, köztük olyan kisfiú is, akinek anyukája tud magyarul, de ő már nem.

A legfiatalabb esküt tevők közé tartozott a Szikszai György Református Általános Iskola 9 éves diákja Punca Szandra Gabriella, aki a makói kórházban született, s jelenleg is Makón él, míg szülei és kisöccse Romániában.

Elárulta, hogy eddig és azért akart magyar állampolgár lenni, hogy legyen személyi igazolványa, hogy ki tudjon menni Romániába ötéves öccséhez és szüleihez. Azt mondta, hogy eddig ismeretlen állampolgárnak számított.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest