Hatalmas sikert aratott a Maros Táncegyüttes tagjai fellépése Kínában, akik hazánkat képviselték több művészeti fesztiválon. A két nemzet gazdasági és kulturális kapcsolatainak erősítése céljából tett kéthetes látogatást a Csongrád Megyei Közgyűlés szervezte. A borítóképünkön a Maros táncosai egy makói fellépésen.

Szabó Anita – Makó
A Maros Táncegyüttes öt párja képviselte a magyar hagyományokat, népdalokat és viseleteket szeptemberben, Kínában. A Senhszi tartományban tett két hetes látogatás alatt több kulturális rendezvényen fellépett a makói küldöttség és mindenütt nagy sikert arattak produkcióikkal.

– Hét koreográfiával készültünk, bukovinai, kállói, bagi, sárközi, vajdaszentiványi, györgyfalvi és szigetközi táncokat adtunk elő. Ez utóbbihoz nagyon szép kínai gyertyákat kaptunk a helyszínen. A fellépőink a fiatal felnőttek közül kerültek ki, akik mindannyian jól beszélnek angolul, így a kapcsolatépítésnek nyelvi akadályai sem voltak – tudtuk meg Tóthné Döme Máriától, a Maros táncegyüttes vezetőjétől, aki a delegáció megyei tagjai mellett, kis csapatát kísérte. A tíz táncos több helyszínen is fellépett, kétszer a tartományi székhelyen, Hszian városában egy összművészeti fesztiválon, több ezer néző előtt.

– Megnéztük helyi együttes produkcióját is, ők teljesen másképpen, légiesen könnyed, kecses mozdulatokkal táncolnak. Ezután következtünk mi, az erőteljes, feszes mozgásunkkal, ami nagyon tetszett a közönségnek. Kínában nem szokás ugyan a hangos tetszésnyilvánítás, de amikor megtudták a nézők a műsorvezetőtől, hogy a magyar hagyományokban igen, akkor zajos ovációval, tapsolással köszönték meg az előadásunkat – tudtuk meg a makói civil szervezet irányítójától. A táncospárok Jülin és Vejnan városokban is bemutatták a koreográfiákat és mindenhonnan rendkívül pozitív visszajelzést kaptak. Ezzel hozzájárultak a magyar delegáció kulturális kapcsolatépítési céljainak sikeréhez, amelyek a gazdaságiakkal együtt elsőbbséget élveztek a látogatás során.

– Jó műsorszámokat vittünk és a gyerekek nagyon szépen helytálltak, méltón képviseltük az autentikus magyar néptáncot. Kakas Béla, a küldöttséget szervező Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is elismerését fejezte ki a Maros fellépéseiről, aminek rendkívül örültünk és hálával tartozunk a lehetőségért – mondta Tóthné Döme Mária, aki a dicsérő szavakon túl, különleges élményeket is szerzett kis csapatával. Jártak többek között az agyaghadsereg feltárásának helyszínén, a nagy falnál és Tungvancsengben a ”Fehér város”-ban is. Meglátogattak oktatási intézményeket, bepillantást nyertek a hagyományos kínai gyógyászatba és természetesen kulináris programok részesei voltak, amelyek során elsajátították a pálcikával evés tudományát is.

A szenzációs utazást követően, a táncosok már gőzerővel készülnek itthon a Maros zenekar megalakulásának 15 esztendős jubileumára. Az október 7-én, szombaton megrendezendő programon a 37 éves táncegyüttes minden csoportja fellép majd, mintegy 140 taggal. Makó hat legfontosabb útvonalán hat lovas kocsi fogja zenészekkel kísérni a helyi és vendég táncosokat, hogy invitáljon minden érdeklődőt a 17 órakor kezdődő, nagyszabású hagymaházi műsorra.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest