A járási hivatalban kell majd január 1-után kérni a jelzáloghitel csökkentést a legalább három gyermekkel rendelkező családok számára – mondta Lázár János, a mai kormányinfón. Más témákról is szó esett.. MTI Fotó: Kovács Tamás

MH összeállítás

Megtárgyalta a kormánykabinet, hogyan történjen jövő január 1-től a 3 és többgyermekes családok jelzáloghitel tartozása 1 millió forinttal való csökkentése – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János elmondta: ha valakinek megszületik a 3. gyermek és van már bármilyen jelzálog hitele, vagy ezt követően lesz lakáshitele, akkor be kell mennie a járási hivatalba. Ott ki kell töltenie a kérelmet és a hivatal fogja majd a bankokkal felvenni a kapcsolatot és kérelem befogadásától számított 10 napon belül 1 millióval fog csökkenni a tartozása. Ennyit ír jóvá a bank ugyanis a Magyar Államkincstár átutalása után.

Lázár János a hét legfontosabb fejleményének tartja, hogy a KSH e héten közzétett adatai szerint 4 millió 444 ezer fő dolgozott a május-júliusban, ami 700 ezer fős növekedés a 2010-es kormányváltáshoz képest. – Most mindenki dolgozik Magyarországon, aki akar, a munkanélküliségi ráta pedig a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony.

A külkapcsolatokról szólva közölte Magyarország Lengyelország mellett áll az Európai Bizottsággal folytatott jogi küzdelemben, alaptalan beavatkozásnak tartja a magyar kormány a lengyel belügyekbe azt, ami ott zajlik és Lázár kijelentése szerint az Európai Bizottság lépéseit a magyar kormány “a leghatározottabban visszautasítja”. Azt is elmondta, hogy a hétvégén Erdélybe látogat Orbán Viktor miniszterelnök, s fel fog merülni a marosvásárhelyi oktatási intézmény sorsa. Hozzátette: jó esélyünk van arra, hogy az iskola ügye megoldódik, korrekt rendezés várható.

Az új ukrán oktatási törvényről azt mondta, hogy a magyar kormány nem tudja elfogadni, hogy Kárpátalján megvolt a magyar kisebbség számára a magyarul tanulás lehetősége, nem világos, hogy ebből a kisebbségi alapjogból miért akar Ukrajna visszalépni. – Ez nem fogadható el és árulásnak tekintjük – hangsúlyozta. Hozzátette: a kormány békülékenyebb hangot ütött meg a megegyezésre fókuszál az ukránokkal. – Alapvető magyar érdek, hogy stabil kormánya legyen Németországnak – értékelte a német választások eredményét. Az Európai Néppártban velünk közösen dolgozó pártszövetség megnyerte a választásokat, ez nagyon nagy siker, ez fontos a Fidesznek is.

A kormány rendelkezésére álló adatok szerint csak 29 ezer 144 migránst fogadtak be az EU tagállamai a számukra előírt 98 ezer 255 helyett. Lázár János ismét elmondta: nincs jövője a kötelező kvótának, megbukott ez a szisztéma, a határok megvédése nemzetállami hatáskör, amit mindenkinek be kell tartani. Közös migrációs politika nincs, de minden állam köteles a schengeni határvédelmi szabályokat betartani – hangsúlyozta a magyar kormány álláspontját. Elmondta, hogy novemberben minden háztartásba eljut a Soros tervvel kapcsolatos nemzeti konzultációs kérdőív.

Lázár János arról is beszélt, hogy a gazdasági kabinetülésen megtárgyalták a versenyképességi kérdéseket is és döntöttek arról, hogy a lakosság után a vállalkozások közműcsatlakozását is meggyorsítják, a versenyképesség javítása érdekében. Azaz az eljárási határidők racionalizálására tesz javaslatot a kabinet. Megtárgyalták az adózás rendjéről szóló törvény módosítási javaslatát, ennek háttere, hogy egy teljes adóeljárási felülvizsgálat van folyamatban a versenyképesség javítása érdekében.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest