Negyedik éve tartja meg a generációk találkozóját a Csongrád Megyei Napsugár Otthon ásotthalmi részlege. Kulturális programmal, sütés-főzéssel készülnek az értelmileg akadályozott fiatalok.

Nagy Szabolcs – Ásotthalom

– Egy békés kis sziget vagyunk, tanyás vidéken, körülöttünk hatalmas erdő – mondja mosolyogva Czöndörné Mohai Ibolya telephely vezető a Csongrád Megyei Napsugár Otthon Ásotthalmi részlegéről. Az intézményben jelenleg 50 enyhe vagy középsúlyos értelmi fogyatékos fiatal él. Három ellátási forma működik: ápoló-gondozó otthon, ápoló-gondozó célú lakóotthon, és rehabilitációs célú lakóotthon.

Az ellátottak közül huszonöten foglalkoztatási programokban is részt vesznek, akkreditált foglalkoztatásban 15-en, napi négy órában papír mappákat készítenek, ez munkaviszonynak is számít, amiért fizetést kapnak. 10-en pedig fejlesztő foglalkozásként az intézmény tulajdonában lévő egy hektár földön dolgoznak, illetve a parkot gondoznak, vagy takarítanak, amiért szintén juttatást kapnak.

Az itt élők közül mintegy harmincan – akiknek az állapota megengedi, vagyis például ismeri a pénz értékét, tud jegyet vásárolni, és meg tudja jegyezni az útvonalat – busszal a közeli Ásotthalomra vagy Mórahalomra is kimehetnek vásárolni. A többiek sem töltik azonban minden napjukat az intézményben, a mellette lévő kis boltban csoportosan, segítséggel vásárolhatnak, vagy kávézhatnak.

Negyedik éve, minden szeptember utolsó csütörtökén megrendezik a Generációk Találkozóját is, egy könnyed szórakoztató délutánt, amelyen több mint százan vesznek részt. Ilyenkor a közeli gyermekotthonokból jönnek fiatalok az itt élőkhöz, és Ásotthalomról is érkeznek vendégek a bentlakásos idősek otthonából.

– A cél a szórakozás, hiszen a hétköznapok az ellátottak állapota miatt szigorú szabályok között telnek, jó egy kicsit kikapcsolódni. Számukra nagy öröm már a felkészülés is, ami hónapokkal korábban megkezdődik. Amikor pedig elérkezik a nap, akkor ugyanolyan nagy izgalommal várják a programokat, mint bárki más egy fontos eseményt. Sajátjuknak érzik a rendezvényt, még hónapokkal később is téma – mondja Czöndörné Mohai Ibolya.

Emellett az intézmények közötti kapcsolatokat is könnyebb így szorosabbra fűzni, teszi hozzá a telephely vezető. A kulturális programok között élő zenével, verssel, tánccal és énekkel is várták a vendégeket, de nagy szerep jutott a gasztronómiának.

A délután során ugyanis szilvalekvárt és juhtúrós puliszkát főztek, mustot készítettek,  de készült vajalja és pillecukor is, illetve saját termésből főtt kukorica.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest