Hírek Térség

Szilvalekvárt is főztek a generációk találkozóján

Negyedik éve tartja meg a generációk találkozóját a Csongrád Megyei Napsugár Otthon ásotthalmi részlege. Kulturális programmal, sütés-főzéssel készülnek az értelmileg akadályozott fiatalok.

Nagy Szabolcs – Ásotthalom

– Egy békés kis sziget vagyunk, tanyás vidéken, körülöttünk hatalmas erdő – mondja mosolyogva Czöndörné Mohai Ibolya telephely vezető a Csongrád Megyei Napsugár Otthon Ásotthalmi részlegéről. Az intézményben jelenleg 50 enyhe vagy középsúlyos értelmi fogyatékos fiatal él. Három ellátási forma működik: ápoló-gondozó otthon, ápoló-gondozó célú lakóotthon, és rehabilitációs célú lakóotthon.

Az ellátottak közül huszonöten foglalkoztatási programokban is részt vesznek, akkreditált foglalkoztatásban 15-en, napi négy órában papír mappákat készítenek, ez munkaviszonynak is számít, amiért fizetést kapnak. 10-en pedig fejlesztő foglalkozásként az intézmény tulajdonában lévő egy hektár földön dolgoznak, illetve a parkot gondoznak, vagy takarítanak, amiért szintén juttatást kapnak.

Az itt élők közül mintegy harmincan – akiknek az állapota megengedi, vagyis például ismeri a pénz értékét, tud jegyet vásárolni, és meg tudja jegyezni az útvonalat – busszal a közeli Ásotthalomra vagy Mórahalomra is kimehetnek vásárolni. A többiek sem töltik azonban minden napjukat az intézményben, a mellette lévő kis boltban csoportosan, segítséggel vásárolhatnak, vagy kávézhatnak.

Negyedik éve, minden szeptember utolsó csütörtökén megrendezik a Generációk Találkozóját is, egy könnyed szórakoztató délutánt, amelyen több mint százan vesznek részt. Ilyenkor a közeli gyermekotthonokból jönnek fiatalok az itt élőkhöz, és Ásotthalomról is érkeznek vendégek a bentlakásos idősek otthonából.

– A cél a szórakozás, hiszen a hétköznapok az ellátottak állapota miatt szigorú szabályok között telnek, jó egy kicsit kikapcsolódni. Számukra nagy öröm már a felkészülés is, ami hónapokkal korábban megkezdődik. Amikor pedig elérkezik a nap, akkor ugyanolyan nagy izgalommal várják a programokat, mint bárki más egy fontos eseményt. Sajátjuknak érzik a rendezvényt, még hónapokkal később is téma – mondja Czöndörné Mohai Ibolya.

Emellett az intézmények közötti kapcsolatokat is könnyebb így szorosabbra fűzni, teszi hozzá a telephely vezető. A kulturális programok között élő zenével, verssel, tánccal és énekkel is várták a vendégeket, de nagy szerep jutott a gasztronómiának.

A délután során ugyanis szilvalekvárt és juhtúrós puliszkát főztek, mustot készítettek,  de készült vajalja és pillecukor is, illetve saját termésből főtt kukorica.

navigate_before
navigate_next