Bő két órás vita után most sem született döntés a makói fürdőbővítésről. Farkas Éva Erzsébet polgármester azután módosította az ezzel kapcsolatos előterjesztést, hogy Lázár János országgyűlési képviselő azt javasolta, kérdezze meg a város a Makona Tervezőirodát, mi kerül 5,6 milliárdba a tanuszoda komplexumban, s lehetne-e a jelenlegi tanuszodát bővíteni.

Korom András – Makó

Farkas Éva Erzsébet polgármester a testületi ülés elején a fürdőbővítésről szóló napirendi pontnál hangsúlyozta: a tervezett élményrészleg és az ételudvar megvalósítása mindenféleképpen szükséges, az uszodakomplexum elsősorban a makóiak igénye, s gyógyászati szempontból is szükséges. Hozzátette: beruházás mértékéről szólt a konzultáció, azaz, hogy a 3,5 milliárdos vagy a 8,5 milliárdos bővítés valósuljon meg.

– 2640-en mondták el véleményüket az újabb konzultáción, mely eredménye: az élményrészleg megvalósítását a konzultációs íveket kitöltők 66 százalék támogatja. Az uszodakomplexum létesítését 91 százalék tartja fontosnak. 54 százalék a Makovecz uszodát állami üzemeltetéssel valósítaná meg – ismertette az adatokat. Az uszoda méretével kapcsolatban azt mondta: az 50 méteres medence nem szerepelt az kérdőíven, mert az nem fér el a telken. A 25×33 négyzetméterest a válaszsadók 82 százalékuk szeretné. A konzultáción résztvevők 84 százaléka az uszodát a jelenlegi fürdő részeként látná szívesen. Hozzátette: az önkormányzat mint tulajdonos akarja megvalósítani a makoveczi álmot.

– Makó szempontjából az egyik legfontosabb beruházásról dönt a testület – hangsúlyozta és megköszönte az ülésen jelenlévő Lázár Jánosnak a kormány támogatását. Hozzátette, a beruházás torzója adósságot jelentett a városnak, melyet a kormány adósságkonszolidációval vitt el.

Ezt követően a képviselők szóltak hozzá a témához. Hadik György (Fidesz-KDNP) szerint Makó az évszázad beruházása előtt áll. – 8,5 félmilliárd akkora összeg, amit Makó még nem használt fel fejlesztésre, s ebben az évszázadban valószínűleg nem is fog. – A miniszterbe vetett végtelen bizalmat jelzi, hogy már el is osztottuk ezt az összeget, ami még nincs is a város számláján – mondta, majd egyik barátját idézte, miszerint Makó elköltött 3,5 milliárdot és megszűnt az úszósport – utalt a Hagymatikum torzója építése egyik következményére. Odaszúrt az ellenzéknek, mondván azok a bizottsági ülésen tartózkodtak a 8,8 milliárdos fürdőbővítésről szóló határozati javaslatra.

Török Miklós (DK) erre azzal reagált, hogy ő is azt mondja, hogy meg kell csinálni a bővítést., amihez 2014-ben csak 1,5 milliárd kellett volna. Addig a mértékig tudja támogatni, amíg fenntartható – tette hozzá. – Ez a terv pedig nem az, mindig támogatást igényel majd, elvonja a fejlesztési forrásokat. Kockázat az is, hogy a jelenlegi kormány támogatja a versenysportokat, de a következő kormány nem biztos, hogy ezt fogja preferálni. A 8,8 milliárd elképesztően sok pénz. Fele területen dupla költséggel épülne a fejlesztés, mint amit a Hagymatikum építésére költöttek – sorolta érveit. A képviselő a jelenleg tanuszoda bővítését javasolta.

Farkas Éva Erzsébet Török Miklósnak válaszolva azt kérdezte: az miért a jelenlegi képviselő-testületen kéri számon Makovecz tervezői művészetét? Közölte: szeretné, ha a visszavonná azt a gyanúsítást, hogy az összegről valami háttéralku lett volna.

Weszelyné Végsheő Henriett (Fidesz-KDNP) szerint öngól volt, amikor DK-s képviselőtársa azt mondta, hogy ha egy másik kormány lesz, az nem elsősorban az úszósportot támogatja. – Nem tudom, kivel beszélt, de a tanuszoda 200 százalékon üzemel, s az úszók közben más városokban edzenek. Reggel 8-tól délután 4-ig a mindennapos testnevelés miatt a diákok használják – mondta, s kérte Török Miklóst, hogy gondolja át, mi a fontos a makóiaknak.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) felhívta a figyelmet arra, hogy a lakossági fórumokon egyértelmű volt az igény az uszodaépítésre. – Az 50 méteres nagymedence elbontása bűn volt, most ezt próbáljuk jóvátenni. És a kormány adja a pénzt rá és nem hitelből építjük – hangsúlyozta, s ezért kérte az ellenzéki képviselőket, hogy támogassák a bővítést, már amiatt is, mert a kormány átvállalja a tanuszoda működtetését.

Kádár József (Fidesz-KDNP) felhívta Török Miklós a figyelmét, hogy 2500 diák használhatja majd a Makovecz uszodát, ezért nem értette, miért nem támogatja azt.

Toldi János (Fidesz-KDNP) azt kérte képviselőtársait, ne ragadtassák el magukat a 8,8 milliárd miatt. – 3,5 milliárdból helyre tesszük a korábban timsózott Hagymatikum és 5,5 milliárdból készül egy uszodakomplexum – közölte.

Sánta Sándor (Fidesz-KDNP) szerint az ellenzék csak aggodalmakat ad elő, de olyan nagyon nem ellenzi ezt az beruházást. Azt mondta, hogy ő örül a beruházásnak.

– 2009-ben döntöttünk a fürdőfejlesztésről, az akkori elavult fürdő 120 milliós ráfizetést termelt. Most ezt 200 millió fölötti lenne. Elköltöttünk 3,6 milliárdot, tényleg megszűnt az úszósport, de van turizmus Makón. Új pályára állt a város – mondta Marosvári Attila (PSZM). Hozzátette, az eredeti Makovecz terv 5,2 milliárd volt, de a városnak nem volt ennyi pénze, ezért ki kellett hagyni egyes elemeket. Ezt a terv szűkítést Makovecz Imre végezte, hagyta jóvá, azaz a fürdő nem torzó, hanem egy Makovecz alkotás. Ő azonban uszodát nem tervezett. Ennek ellenére – tette hozzá – támogatni fogja a határozatot, bár nyugtalanítja a költségvetése, a fönntarthatósága és az, ha ilyen beépítettsége lesz a területnek, hogyan hat majd a turizmusra, azaz a vendégforgalomra.

Farkas Éva Erzsébet erre elmondta, Buzás Péter 2007-ben kezdett álmodni Makovecz Imrével a fürdőről, s 2014-ben a jelenlegi testület is letette a makoveczi hagyaték gondozása és a fürdőbővítés mellett a voksot.

Zeitler Ádám (Jobbik) hozzászólásában hangsúlyozta ő és a Jobbik is támogatja a Hagymatikum bővítését, de ésszerű határok között. – Az a kérdés, hogy át lehet-e hidalni az uszodabővítés és az uszodakomplexum közti (ár)különbséget? – kérdezte. Közölte, hogy nem látta, hogy hosszútávon hogyan lehet majd finanszírozni az uszodakomplexum működtetési költségét. – Csengerben 412 millióért építettek Makovecz uszodát, Makón pedig 5,6 milliárdból építenének ugyanakkora medencéjűt – mondta azzal, úgy véli a kettő között vannak lehetőségek, ezért nem támogatja az előterjesztést. Farkas Éva Erzsébet felhívta a képviselő figyelmét, hogy a makóiak Makovecz uszodakomplexumot szeretnék megvalósítani.

Hadik György történelmi léptékű hibának nevezte, ha nem élnének a mostani lehetőséggel.

Méltánytalannak tartom, hogy bárki politikát csináljon ebből, mert akkor a Fideszt is azt csinál: a makói baloldal hívta Makovecz Imrét Makóra, miután Vásárhely nem vállalta az oda tervezett uszoda felépítését – mondta az ülésen részt vevő Lázár János országgyűlési képviselő. Hozzátette: ha a kormány nem menti meg Makót az 5 milliárdos adósságtól, ha nincs adósságkonszolidáció, akkor ma csődben lenne a város. Hangsúlyozta: a makói fürdő ma is veszteséges, s ezt a helyi Fidesz is elhallgatja. Ezen veszteség csökkentése az oka a fürdőbővítésnek. – Tudom, ha az ellenzék támogatja most ezt az elképzelést, akkor a Fideszt támogatja. Amit a mostani többség megpróbál az a reparáció. A fürdőberuházás ára az 50 méteres medence eltúrása volt. Jó Török Miklós gondolata, hogy vizsgálják meg: át lehet-e alakítani a tanuszodát – mondta.

Lázár János arra kérte a képviselőket hogy ez ügyben most ne döntsenek. – Ha szabadon dönthetnének a makóiak, akkor az 50 méteres medencét akarnák. A 33-as medence csak iskolai célra alkalmas. Most a Hagymatikum és a tanuszoda 50 milliós veszteséget termel, az új uszodakomplexum 200 milliót termelne. Ezzel szemben áll a 900 milliós városi tartalék. Az a kérdés, hogyan lehet az államot bevonni az uszodafenntartásba? Az állam hozzájárulna a fenntartási költségekhez, ha megegyezik a város az állammal, mert az uszodát döntő részben az iskolások használják majd – mondta. Azt javasolta, fontolja meg a testület, hogy szülessenek meg a kiviteli tervek, s legyen mellérendelt költség. Kérdezze meg a város, a Makona Tervezőirodát, hogy mi kerül 5,6 milliárdba a tanuszoda komplexumban, s lehetne-e a jelenlegi tanuszodát bővíteni. Közölte, hogy a kormány állja a költségeket és hozzájárul az uszoda veszteségéhez is. – Legoptimálisabb esetben 2020 szeptemberében lehetne használni az új tanuszodát és a kibővített fürdőt. 2021-től kellene megállapodni a kormánnyal, az uszoda vesztesége támogatásáról mondta és azt javasolta, hogy minden vita, tervezés a teljes testület bevonásával történjék.

Szót kapott Ruszinkó Ádám a hatástanulmány készítője is, aki elmondta azt javasolták, hogy 1. az uszoda megfelelő helyre kerüljön, 2. jöjjön létre 650 új öltöző, 3. nőjön a strandterület, 4. az ételudvar egész évben működhessen, 5. legyenek parkolási lehetőségek a fürdő környékén, 6. fejlesszék a szálláshelyeket. Komplexen és hosszú távon kell gondolkodni – hívta fel a testület figyelmét.

Farkas Éva Erzsébet végül – módosítva a határozati javaslatot -, azt javasolta, hogy indítsanak vizsgálatot a jelenlegi tanuszoda bővítés lehetőségéről, s kérjék a Makona Tervező Irodát, hogy adjon tájékoztatást a költségek lehetséges csökkentésére.

A képviselők egyhangúlag elfogadták a határozatot. Októberben rendkívüli ülésen döntenek a Hagymatikum bővítéséről.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest