Immár senki sem tudja, hogy mikor és hol állítják fel a makói haranglábat, melyre a polgármester tett javaslatot. A testület és az építészek konzultálni fognak róla. Az ügy nem csak a makóiakat, de a polgármestert támogató képviselőket is megosztotta. A képen Csernyus Lőrinc látványterve. Itt biztosan nem áll majd.

Korom András – Makó

Olvasóink lassanként ledoktorálhatnak a makói harangláb állítási kezdeményezés történetéből, annyit foglalkoztunk vele. Csak az a biztos, hogy a mai Szent János téri szobor, azaz az egykori kápolna helyén a Máltai Szeretetszolgálat már állított egyet közadakozásból 1996-ban, de azt térrendezési indokkal 2013-ban az önkormányzat lebontotta. Az akkor már erősen felújításra szoruló harangláb a múzeumba került, s azóta is ott van. A harang pedig szőrén-szálán eltűnt, illetve a Máltai makói csoportja vezetői nem tudnak a sorsáról.

És az is biztos, hogy Farkas Éva Erzsébet polgármester nemrégiben azt javasolta, hogy állítsanak haranglábat az Egyházak éve tiszteletére még az idén. Csernyus Lőrincz Ybl-díjas városi főépítész el is készítette a tervet, a Korona sarkánál Fátyol Misi szobával szemközt álló haranglábra.

Ezt a makóiakat és a képviselőket is megosztó terv és helyszín a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Kft. szemlebizottságának sem tetszett. Ők, azaz Koczor György építész, Kiss Jenő Ferenc szobrászművész és Orgován Kinga művészeti tanácsadó egyrészt magasnak találták a tervezett haranglábat, másrészt a helyszínt is zsúfoltnak. Megnézték a Csanád vezér teret is, de az nem jön számításba, miután az adventkor szerepet kapó harang szava nem ér el a Széchenyi térig, így azt javasolták, hogy az a főteret lezáró ívelt vörös téglafal mögé, a Deák Ferenc utca végére kerüljön.

Ez sem tetszett sem a makóiaknak sem a képviselőknek. S miután a tervezett helyszín építési terület (a könyvtár 2019. januárjáig épül), az idei felállítás sem jöhetett szóba.

A Hadik György vezette ügyrendi és pénzügyi bizottság módosító javaslatot is tett keddi ülésén a egyébként 1 millióba kerülő harangláb ügyben. Ez derült ki a szerdai testületi ülésen, ahol a harangláb felállítása ismét napirendre került. Ezért Farkas Éva Erzsébet módosító indítványt tett miszerint Csernyus tervei alapján felállítják ugyan a haranglábat (de időpontot most nem szabnak meg), de előtte Csernyus Lőrincz és Gerencsér Judit építészek és a képviselők együtt keresik meg annak végleges helyét. A testület a javaslatot 11 igennel elfogadta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest