Tíz évvel ezelőtt kezdett az idegenforgalom fejlesztése felé fordulni a település, azóta túl vannak a 15 ezredik vendégéjszakán. Most tanösvényt, kilátót, természetfotózásra alkalmas leshelyeket építenek. A képen a fejlesztés alapkövét teszik le.

Nagy Szabolcs – Nagyér

– Nem jutottunk volna el idáig, ha nem merünk nagyot álmodni – mondja Nagyér polgármestere. Lőrincz Tibor szerint, amikor tíz évvel ezelőtt a képviselő-testület elhatározta, hogy a falusi turizmusra akar építeni, többen megmosolyogták őket. Azóta épült a településen diákszállás, túraútvonal, kézműves alkotóház, helytörténeti gyűjtemény, agroturisztikai bemutató központ is, Nagyér pedig több mint 15 ezer vendégéjszakával büszkélkedhet, ami mintegy 22,5 millió forint bevételt hozott csak a szállásból az önkormányzatnak.

A turisztikai látványosságok fejlesztésével azonban nem akarnak megállni, ezért legújabb pályázatukkal most tanösvényt, kilátót, természetfotózásra alkalmas leshelyeket létesítenek, mintegy 128 millió forintból, 10 helyszínen.

– Fokozatosan bővítettük a szolgáltatásokat, egy néhány száz fős kistelepülés számára óriási eredmény, amit elértünk. Hiszünk abban, hogy bármilyen helyszín megfelelő tervezéssel és gondos munkával megszépíthető és hasznossá tehető – mondta el Lőrincz Tibor.

Az alapkőletételen részt vett Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is, aki szerint a nagyéri összefogás kiváló példa arra, hogy ha egy település javítani akar a helyzetén, akkor azt meg is tudja csinálni.

– Önök megmutatták, hogy egy kistelepülésen is komoly eredményeket lehet elérni, jó példa lehet ez minden településnek. A magyar kormány arra vállalkozik, hogy minden olyan községben, amely jobbá akarja tenni az ott élők helyzetét, megfelelő segítséget nyújt, mellé áll a kezdeményezéseknek. Hogy ezt a gyakorlatban hogyan valósítják meg, azt önöknek kell eldönteniük – fogalmazott. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a turizmus fejlesztése azért is lehet jó irány, mert ez a magyar gazdaság egyik robbanásszerűen növekvő ágazata, és ez a térség eddig ilyen szempontból kihasználatlan volt.

Lázár János beszélt a környező településeket összekötő kerékpárút tervéről is, evvel kapcsolatban elmondta, a kormány mérlegeli a lehetőséget, ő maga pedig kifejezetten biztatónak látja a megvalósulását.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest