Hírek Makó

Erre költené Makó adófizetői pénzét – szavazóval

Egymillióba kerül a makói adófizetőknek, 6 méter magas lesz, évente legalább négyszer használnák és a Deák Ferenc utca főtér felőli részére tennék. Mi az?

Korom András – Makó

Aki rákattintott a címre, annak eláruljuk, a makói haranglábról van szó, már amennyiben a helyi képviselő-testület szerda reggel kezdődő ülésén napirendre tűzi és rábólint az ezzel kapcsolatos határozati javaslatra.

Az Egyházak Éve alkalmából állítandó harangláb eredetileg tervezett helye, azaz a Korona Fátyol Misi szobával közel szemközti része nem csak a képviselők egy részének nem tetszett, de a köztéri alkotások elhelyezése ügyében majdhogynem vétójoggal rendelkező Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Kft. szemlebizottságának sem. Ők azt találták, hogy az eredetileg tervezett helyszín igencsak zsúfolt köztéri alkotásokkal, így azt oda nem javasolták.

Csernyus Lőrinc városi főépítész eredetileg ide álmodta meg. Már a képviselőknek sem tetszett a helyszín.

Megvizsgálták a szóba jöhető Csanád vezér teret is, csak itt meg az lenne vele a baj, hogy messze van az adventi városi gyertyagyújtások megszokott helyszínétől, azaz a harangszó elveszne, mire odaérne.

A szemlebizottság, azaz Koczor György építész, Kiss Jenő Ferenc szobrászművész és Orgován Kinga művészeti tanácsadó végül is a képen látható helyszínt, azaz a Széchenyi teret a Deák Ferenc utca felé lezáró téglafal középtengelyét javasolta helyszínként.

Az eredeti terv módosítását is javasolták, mondván főként a felépítményből kilógó harang miatt temetői lélekharangra emlékeztet, amely nincs összhangban a harangláb eredeti tartalmával és rendeltetésével. Ráadásul túlzásnak tartották a 7,64 méteres tervezett magasságot, ezt 6 méterben maximálnák. A haranglábat egyénként a 2019-es(!) városnapon szeretnék felavatni.

Ön szerint kell egy ilyen harangláb a makóiaknak?

 

One Response

  1. Ha ez a föépítész álma,akkor gyorsan rugják ki míg nem késö.Ennél klasszikusabb,ha fejre állítva tervezte volna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.