A vádirat szerint a makói szövetkezet több mint félmilliárd forint áfát csalt el alig több mint egy év alatt. Csütörtökön tanúként hallgatják meg Czeglédy Csabát az ezzel kapcsolatos büntetőperben a Szegedi Törvényszéken.

Egy korábban már felszámolt iskolaszövetkezet ügyében hallgatják meg csütörtökön tanúként Czeglédy Csabát a Szegedi Törvényszéken – írja a Magyar Idők. A makói iskolaszövetkezet vezetői a vád szerint 2012 januárjától 2013 tavaszáig több mint félmilliárd forintnyi áfát csaltak el. A vádirat szerint a szövetkezet diákmunkásokat közvetített egy kft.-n keresztül a Czeglédy Csaba által irányított, szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt.-nek. A kiközvetített diákok a munkát el is végezték, a szövetkezet ki is számlázta a díjat, ám áfabevallást nem nyújtott be, és az adót sem fizette meg.

A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőperben különösen nagy értékű költségvetési csalással vádolják a makói iskolaszövetkezet két vezetőjét. Egyikük vallomásában elmondta: 2011 szeptemberében kérték fel az iskolaszövetkezet elnökének, feladata a közvetítői munka előkészítése lett volna. Mivel azonban 2012 áprilisáig nem történt semmi, lemondott a szövetkezet elnöki posztjáról.

Ekkor írattak alá vele néhány teljesítésigazolást, így tudta meg, hogy valakik a háttérben működtették a vállalkozást. Mint mondta, azért írta alá a papírokat, mert azt mondták neki, hogy enélkül nem tudja átvenni a munkát a következő elnök. A vádirat szerint egyébként 2012 januárja és márciusa között 136 millió forintnyi áfát nem fizetett meg a szövetkezet. A következő elnök 2013 márciusáig további 460 millió forintnyi áfát csalt el.

A korábbi tárgyalásokon kiderült: a szövetkezetet alapító férfit Czeglédy Csaba kérte fel a vállalkozás elindítására. Az azóta előzetes letartóztatásban ülő szocialista önkormányzati képviselő akkor tagadta, hogy bárkit felkért volna a makói szövetkezet megalapítására. A korábban Botka László és Gyurcsány Ferenc ügyvédjeként is dolgozó Czeglédy Csabát és társait összesen több mint hárommilliárd forintnyi áfa és személyi jövedelemadó elcsalásával gyanúsítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ebben az ügyben Czeglédyvel együtt eddig tizennégy embert helyeztek előzetes letartóztatásba – írta a lap.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest