Hírek Térség

Új helyen lesz és három csoporttal működik majd a kiszombori bölcsi

A jelenlegi 2 csoportos helyett egy 3 csoportos bölcsődét alakít ki a Rákóczi utcai volt iskolaépületben a község, köszönhetően az elnyert félmilliárdos TOP-os pályázatok egyikének.

Korom András – Kiszombor
– Miután Kiszombornak nem volt adóssága, így adósságkonszolidációból nem részesült, de kétszer is kapott 112 millió forintot a község önkormányzata – vázolta fel a település fejlesztési mozgástere egyik részletét Szegvári Ernőné. A község polgármestere elmondta: a második 112 millió forintból kezdték meg az óvoda régi szárnyának felújítását, mely a teljes vízszigetelést, aljzatburkolást és hőszigetelést jelentette.
A meszelést már a saját munkatársaik végezték el, s jelenleg is zajlik a ovi tálalókonyhája felújítása. A védőnői szolgálatnál felújították az elektromos hálózatot, s ezt is kimeszelték. Az idősek otthonában burkolatcsere zajlott, s felújítják a konyhát. Itt menet közben derült ki, hogy törött volt a szennyvízcső, így ezt is ki kellett cserélni. És persze ebben az épületben is fel kellett újítani az elavult elektromos hálózatot. Az otthon tetőjét is átrakták, majd visszaszerelték rá a korábban azon lévő, pályázaton nyert napelemeket is.
– Ebből a pályázatból van még hátra a kívülről két éve felújított Ady Endre Művelődési Ház elektromos hálózatának cseréje, de akadálymentessé teszik a mosdót, s moziteremből klubhelyiséget alakítanak ki. Napelemet is szerelnek ennek a tetejére is – árulta el a polgármester.

Több pályázatot is nyert a Területfejlesztési Operatív Programban a község, összesen 562 millió forint értékben. 85 milliót például a fogorvosi rendelő és a bölcsőde energetikai korszerűsítésére. A bölcsi jelenlegi épületét nem csak azért nem lehet bővíteni, mert a telek beépítettsége meghaladta volna az előírásokat, hanem azért sem, mert a piciknek alig maradt volna udvaruk.
– Szerencsére a kiszombori gyerekek száma nő, ami köszönhető többek közt a csok-nak, s annak, hogy az anyukák a gyes mellett elmehetnek dolgozni. Így a jelenlegi kétcsoportos helyett egy háromcsoportos bölcsit alakítunk ki a Rákóczi utai egykori iskolaépületben. Mindig is működött bölcsőde a faluban s most végre eljött az ideje a bővítésnek – mondta a polgármester. Az új bölcsőde – melyre 126 millió forintot nyertek – tervei már elkészültek.

Kiszombor belvízelvezetéssel, vízkárelhárítással kapcsolatos pályázata is nyert. Az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárás elindítását már megkezdték. Ezt a munkát szeretnék még az idén ősszel elkezdeni. Ebben szerepel majd a belterületi csapadékvíz elvezetés felújítása a főtéren, a Nagyszentmiklósi és az Óbébai utcában, s benne lesz a Vályogos tó kotrása is.
– Ez egy záportó, tehát minél nagyobb tere kell biztosítani az ide lefolyó csapadékvíz tárolására. Igaz az idén alig volt eső, de volt olyan év, amikor kicsinek bizonyult a Vályogos tó.
100 milliót nyertek a Rónay kúria felső szintje felújítására, egy turisztikai pályázaton. Amikor 2006-ban az épületet étteremmé alakították, úgy tették, hogy azt is lehessen majd hasznosítani. A felújítás tervei már elkészültek. Itt kiállítást és más eseményeket, de akár lakodalmat vagy iskolabált is lehet majd rendezni.

A kiszomboriak kérésére kulturált piacot alakítanak ki egy 50 milliós pályázatnak köszönhetően. Ahol most az őstermelők árusítanak, az terület az ÁFÉSZ tulajdona, azaz ott nem lehetne az új piacot megépíteni. Így a volt KTSZ mellé, azaz a Ökrös és a Nagyszentmiklósi út kereszteződésében alakítanak ki egy újat. Az épületébe kerül majd a piac szociális blokkja.
– Mindig fejlesztettünk valamit, de ilyen nagyságrendben eddig nem volt még rá lehetőségünk – összegezte a polgármester, aki szerint a legfontosabb fejlesztés a bölcsődét érinti.

– Ezzel mindig vártunk, hol a gyereklétszám, hol más ok miatt. Ez a képviselő-testület legnagyobb adóssága, ezért örülünk, hogy végre megvalósul – tette hozzá Szegvári Ernőné polgármester.