Színes Térség

A legidősebb házaspárt is köszöntötték Magyarcsanádon

Todor Manojlovic kiállításával kezdődött meg a magyarcsanádi Szent Gellért Napok második napja, majd ezt követően a sátorban folytatódott a program, többek között a legek köszöntésével.

Gajáta Fanni – Magyarcsanád

Ahogy már tavaly, idén is köszöntötték Magyarcsanád legidősebb női és férfi, illetve legfiatalabb lakóját és a falu legrégebben összeházasodott párjára is gondolt az önkormányzat. Bár a 94 éves Unk Szvetozárné Bekán Kumbria, a 88 éves Jani Mihály és az alig egy hónapos Rotár Máté nem tudott részt venni az ünnepségen, az önkormányzat őket is köszöntötte, mint legeket. A falu legidősebb házaspárja idősebb Kászián Miklós és felesége, Babó Katalin lett.

Az egész napos programra nemcsak helyiek, hanem térségi fellépők is érkeztek. Többek között bemutatkoztak a nagylaki óvodás és iskolás gyerekek, a magyarcsanádi színjátszó kör, a deszki Szerb Bánát Táncegyüttes és a magyarcsanádi roma hagyományőrzők is. Farkas János polgármester elmondta, sokan érkeznek ilyenkor más településekről, mint érdeklődők. S hogy miért lett Szent Gellért Napok a csanádi falunapok, azt hallgassa meg a polgármestertől!

Főzőversenyt is rendeztek a mai napon: az orosházi Faludi János a fiához érkezett, s úgy gondolták, jelentkeznek a versenyre is. A Faludi-féle pörkölt nyakat, lábszárat és combot is tartalmaz, de ennél többet nem árult el a kukta.

– Öt kiló húsból készül az étel. Ahogy láttam, ez egy idős jószág lehetett, nem fiatal borjú. Majd ha elkészült, fröccsel kísérem le, mert azzal esik jól – árulta el János, aki először érkezett a Szent Gellért Napokra. A főzés nem áll tőle messze, ugyanis vadászik is, s olyankor vadhúsból készít finomságokat. – Ugyanúgy kell készíteni, mint ha háziállatból készülne, csak vadhúsokhoz illő fűszereket is használok.

Galéria:

navigate_before
navigate_next