Belföld Hírek Makó Térség

Lázár komolyan veszi ellenfélként Rója Istvánt

A makói-vásárhelyi térség országgyűlési képviselője erről a Magyar Időknek adott, ma megjelent interjújában beszél. Sok egyéb mellett azt is elmondta, hogy ha ismét bizalmat kap, inkább a választókerületben dolgozna, tiszta lelkiismerettel adná át a miniszteri bársonyszékét.

MH-Makó

Az országos, mindenkit érintó ügyek mellett a lap rákérdezett arra, hogy a 2018-as országgyűlési választáson kemény ellenfélnek tartja-e majd a Jobbik támogatására is számító, az MSZP által indított Rója Istvánt? Lázár János erre azt mondta, hogy minden versenyt komolyan kell venni, akkor is, ha nem egészen ugyanolyan játékszabályok szerint mérik össze a képességeiket és a tudásukat.

– Az ellenfeleim nem egy program mellett, hanem személyek – például az én személyem – ellen gyűjtik a támogatókat. Közszereplő vagyok, ezt tűrnöm kell, és tűröm is. Azt azonban tudom, és a választókerületem polgárainak is elmondom majd a kampány hónapjaiban, hogy protestszavazatokkal bontani talán lehet, de építeni biztosan nem. Helyben nem elég nemeket mondani, tudni kell igeneket is. Épp azért szeretem a választókerületi, települési szintjét a politikának, mert ott nincs helye a politikai lózungoknak. A visszacsatolás azonnali, a politikai képviselet hatékonysága a hétköznapokon lemérhető, kézzelfogható. Megépült-e az út, az iskola, az egészségház, a műfüves focipálya vagy nem? Ez a lényeg, a többi csak politikai kommunikáció. Hozzátette hogy számára az is messze esik a hétköznapok valóságától, hogy egy olyan iskolaigazgató áll ellene pártpolitikusnak, aki eddig másokat vádolt azzal, hogy a politikát beviszik az iskolába. Most azonban az MSZP színeiben készül indulni, és várja a Jobbik támogatását is. – Ezzel tulajdonképpen Makóra és a térségbe hozza a budapesti konfliktusokat, pedig az országgyűlési képviselő dolga épp az ellenkezője lenne: az, hogy a helyi ügyeket vigye Budapestre, a parlamentbe és a kormány elé. Ha ismét bizalmat kapok a választópolgároktól, a jövőben minden energiámat a választókerületem érdekérvényesítésének kívánom szentelni – mondta. Elárulta, hogy erről hosszabban beszélgettem Orbán Viktor miniszterelnökkel. S úgy érzi, kormánytagként elvégezte a rá bízott feladatokat, és tiszta lelkiismerettel adhatná át a miniszteri széket az utódjának.

– A tapasztalataimat, tudásomat pedig kamatoztatnám a helyiek embereként az országos politikában. Ha volt olyan tudás és tapasztalat, amelynek a leginkább hasznát vettem kormánytagként, az a polgármesterként, országgyűlési képviselőként megszerzett tapasztalatom volt. „Terepen” kell dolgoznia annak, aki egyszer egy egész országot akar politikusként, például miniszterként szolgálni. Tanultam erről az elmúlt években annyit, hogy tudjam, mennyi tanulnivalóm maradt még. A választókerületemre való összpontosítással tehát nem kiszállni akarok a nagypolitikából, hanem továbbképezni magamat benne hangsúlyozta. A teljes interjú itt olvasható.