Hírek Makó színes

Csorbaleves és szürke marha pörkölt is készült a makói román napon

Román kulturális napnak adott otthont a Maros-parti Zöld ház. Mintegy 10 bográcsban rotyogtak a különböző tradicionális ételek, miközben táncos mulatság is zajlott.

Gajáta Fanni – Makó

Határon innen és túlról is érkeztek a gasztrofesztivállal egybekötött román kulturális napra: Lőkösházáról, Makóról, Gyuláról, román Nagylakról és Nagyszentmiklósról is regisztráltak csapatok. Birta Julia Mihaéla, a Makói Román Nemzetiség Önkormányzat elnöke elmondta, hetedik alkalommal szervezték meg a kulturális napot, illetve negyedjére a gasztronómiai fesztivált egy pályázatnak köszönhetően.

– A makói román önkormányzat csorbalevest főzött ma, a Makói Román Egyesülete töltött káposztát és szürke marha pörköltet készített, de volt, aki román káposztás csülköt főz – árulta el az elnök. Hozzátette, Aradról és Pécskáról is érkeztek fellépők, s táncmulatság is lesz a román kultúra jegyében.

A Makói Román Egyesület 15 taggal indult, azonban a létszám már meghaladta a 60-at is. Ma délelőtt Fábri Anna és a Seres család közösen 10 kiló szürke marhahúst ajánlott fel az egyesületnek, amelyből pörkölt készült.

– A hús egy környéki tanyáról való és az állat 2 és fél éves volt. 3 órát főztem az ételt. Hagymát, paprikát, egy kis gulyáskrémet, fűszerköményt, borsot és babérlevelet is raktam bele, azonban többet nem árulhatok el, ugyanis titkos – mesélte Seres József, aki a Makói Román Egyesület kuktája volt. Hozzátette, már 50 éves folyamatosan főz, mivel nagyon szeret a tűzhely mellett állni.

A Kopasz család is jelentkezett a gasztrofesztiválra – egyénileg. A Seres család barátja betyárgulyást készített.

– Marhahúsból, pirított füstölt szalonnából, lebbencstésztából és ez meg van fűszerezve egy kis gyökérrel, répával. Ehhez köretet nem készítünk, mivel egy tál étel. Olyan, mint a babgulyás, csak ebben nincs bab – árulta el Kopasz Péter.

Galéria:

navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.