Egy különleges projektnek lehet a része a József Attila Múzeum egy pályázatnak köszönhetően: két makói iskola szaktanulói ismerkedhetnek meg régi mesterségekkel a múzeumban.

Gajáta Fanni – Makó

Szeptembertől februárig ad otthont a József Attila Múzeum annak a mintaprojektnek, mely során havonta egyszer három témában okosodhatnak a résztvevők. A Hagyma-ma, az Újratervezés és a Testhönálló textíliák elnevezésű projektek egy-egy olyan szakmára fog rávilágítani a résztvevőknek, amelyeket már kevesen művelnek.

Szikszai Zsuzsanna, a múzeumigazgató elmondta, két makói iskola csatlakozott ehhez a projekthez, a Návay Lajos iskola és a Pápay Endre Oktatási Intézmény. A kertészeti, textilipari technikusi és kőműves szakmát tanuló diákok fognak a mintaprojektben részt venni.

Szabó Aranka divattervező is részt vesz a mintaprojektben. Mint elárulta, jó kapcsolatot ápol a makói múzeum igazgatójával, így nem volt kérdéses, hogy a pályázatban részvevő 20 múzeum közül a makói felkérést fogadja el. Aranka már kiskorában is nagyon hagyományőrző volt, így a tervezett munkáiban is fellelhető a magyarság motívumai is.

– Átfogóan, az egész ország területére jellemző mintákat szoktam felhasználni a tervezett ruhához, viszont a Makó és térségi motívumokban Szikszai Zsuzsa nagyon otthon van, a néprajzos múltja miatt. Több divatbemutatóm is volt már

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest