Belföld Hírek

Jövőre ismét emelik a minimálbért

2010 óta mintegy felére csökkent azon bűncselekmények száma, melyek leginkább befolyásolják a közbiztonságot, 300 ezerrel kevesebb a munkanélküli és októberben kezdődik a Soros-tervvel kapcsolatos nemzeti konzultáció – ez is elhangzott a mai kormányinfón. MTI Fotó: Kovács Tamás

MH-összeállítás
Az országgyűlés elfogadta azt a határozatot, melyben elítélik az új ukrán nyelvtörvényt, mely sérti a kárpátaljai magyarok nyelvhasználatát. Azt kéri a parlament, hogy az ukrán elnök ne írja ezt alá. Ha megteszi, elveszítik Magyarország barátságát. Ez ügyben Románia, Görögország és Bulgária is tiltakozott. Magyarország minden nemzetközi fórumon segítséget kér, az ukrajnai magyarok nyelvhasználata érdekében – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón.
Hozzátette: mindenki, aki a magyarok érdekeit megsérti, arra számíthat, hogy Magyarország és a magyar állam megvédi azokat, Ukrajnában, Romániában vagy Horvátországban is. A marosvásárhelyi katolikus iskola bezárása miatt pedig Magyarország addig nem támogatja Románia OECD tagságát, míg a helyzet megnyugtatóan nem rendeződik.

A bevándorlásról szólva elmondta: várhatóan október elején indul újabb nemzeti konzultáció. Most az állampolgárok véleményét Soros-tervvel kapcsolatban kérik ki. Soros évente 1 millió bevándorlót javasolt, akik jövedelmének biztosítása érdekében az adóemeléseket sem tartja kizártnak. A Fidesz-KDNP frakció azért tartja fontosnak a konzultációt, mert a bevándorlással kapcsolatos vita nem ért véget.

Lázár János azt is elmondta, hogy szeptember 26-án jár le az a 2 év, mely alatt Magyarországnak is eleget kellett volna tennie a bevándorlási kvótának. 1294-et írtak elő számunkra, de az ország egyet se fogadott be. A kormány álláspontja változatlan: Magyarországon magyarok, Európában európaiak éljenek – mondta. Részletezte, hogy mely tagállam hány bevándorlót fogadott be. Ebből kiderült a németek is csak 28 százalékot teljesítettek. Hozzátette: csak Málta teljesítette a rá szabott kvótát.

Lázár János azt is ismertette, hogy az idén nyáron a munkanélküliség 4,2 százalékra csökkent, míg 2010-ben 480 ezer munkanélküli volt, most csak 193 ezer van. Ez 300 ezres csökkenés. 3 millió 600 ezren dolgoztak 2010 nyarán, most 4,5 millióan, A közfoglalkoztatottak száma pedig 40 ezerrel csökkent. Jelenleg 300 ezer forint az átlagkereset, ez 200 ezer volt 2010-ben. Bejelentette, hogy jövőre ismét emelik a minimálbéreket. A miniszter ismertette, hogy az első félévben közel 4 százalékos volt a gazdasági növekedés és csökkent az államadósság is. Elmondta: jövőre a Diákhitel 2-őben az önköltséges nyelvi képzésben résztvevők is részesülhetnek. A Diákhitel 1 havi 70 ezer forint lesz, a külföldön tanulóknak pedig 140 ezer.

A közbiztonságról szólva elmondta: 2010 óta 7000-re növelték a rendőrök számát, visszaállították a körzeti megbízotti státuszt, megerősítették a rendőrségi technikát, szigorították a büntetéseket és 6000-rel többen ülnek a börtönökben, mint 7 évvel ezelőtt. Így ma jobb a közbiztonság, mint 2010-ben volt.
2010 első félév 207 ezer bűncselekményt, most 110 ezret követtek el. Az emberölések, rablások, lopások közterületen elkövetett bűncselekmények száma is közel felére csökkent. Magyarország a kontinens legbiztonságosabb országa, de nem ilyen lenne, ha a migránsokat beengedtük volna – mondta Lázár János.