Kék hírek Makó

Megütötte vagy sem Laci bácsi a betörésen ért gyerekeket?

Az ügyészég szerint a Pápay lakóotthon raktárban pofozta fel, s lökte falhoz az egyik rábízott kiskorút, míg a másik a pofon mellé egy ökölcsapást is kapott a gyermekfelügyelőtől. Ma kezdték tárgyalni az ügyét.

MH-Makó

Ma kezdődött a Makói Járásbíróságon M. László büntetőpere. A volt gyermekfelügyelőt azzal vádolja a Makói Járási Ügyészség, hogy tavaly január 11-én este a makói Pápay otthon egyik raktárhelyiségében bántalmazta az otthonban lakó két kiskorú fiút. A vádlott az egyik sértettet nyitott tenyérrel arcon ütötte, melynek következtében az a fejét a falnak ütötte, míg a másik kiskorút szintén tenyérrel jobb oldalon, majd ököllel a másik arcfélen is megütötte. A bántalmazás következtében mindkét gyermek 8 napon belül gyógyuló, zúzódásos sérüléseket szenvedett el. A vádlottat az ügyészség – mint a gyermekvédelmi rendszerben foglalkoztatott gyermekfelügyelőt – közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntettével vádolja, figyelemmel arra is, hogy a kiskorúak törvényes képviselője könnyű testi sértés vétsége miatt magánindítványt nem kívánt előterjeszteni vele szemben.

A mai tárgyaláson dr. Lakatos Lajos Sándor bíró kérdésére a szakközépiskolai érettségivel rendelkező vádlott nem érezte bűnösnek magát és nem kívánt vallomást tenni. A rendőrségen tett és a tárgyaláson ismertetett vallomásában azt mondta, hogy a kérdéses nap estéjén észrevette, majd tetten érte a két, a vádiratban sértettként szereplő kiskorút, hogy azok betörtek az otthon raktárába. (Pénz, majd édességet loptak onnan.) Kettejüket benn is találta a helyiségben. Az egyikük kiszaladt mellette és elesett, akkor sérülhetett meg, a másikat ő kísérte a ki onnét, majd a betörés miatt feljelentést tettek a rendőrségen.

A bíróság által elsőként meghallgatott M. László József gyermekfelügyelő azt mondta, csak hallomásból tud a történtekről.  A bíró, az ügyész és a kirendelt védő kérdéseire kiderült, hogy a gyerekek magatartásával gyakran volt baj, volt aki több bűncselekményt is elkövetett már. A sértettként szereplő, Szentesről Makóra költöztetett gyerekek nem csak egymással verekedtek, s nem csak egymást, de a felnőtteket is fenyegették. Emiatt naponta kellett hívni a rendőrséget és kétnaponta a mentőket az otthonhoz. A tanú egyébként azt mondta, hogy a gyerekek szerették a szigorúnak tartott vádlottat.

A szintén tanúként meghallgatott M. L. Györgyné gyermekvédelmi gyám (aki a vádlottat nem is ismerte) elmondta, hogy a vádiratban szereplő történtek másnapján érkezett kolléganőjével Szentesről a makói otthonba, ahol a gyerekek azzal fogadták, hogy Laci bácsi megverte őket. Kiderült, hogy aznap azért jött Makóra, hogy az egyik gyereket rendőrségi kihallgatásra vigye.

A gyám nézi a bírói pulpitusnál a sérült gyerekekről készült fotókat.

A vele Makóra érkezett K.-T. Brigitta gyermekvédelmi gyám pedig a másik gyerektől megtudta, hogy annak azért van monokli a szeme alatt, mert „Bevert a Laci bácsi!

Gyakorlatilag a verésről szólt a két, a tárgyaláson megjelent kiskorú tanú is. Egyikük hallotta, hogy a társalgó zárt ajtaja mögött sír az egyik sértett, majd onnan monoklival jött ki, a másiknak pedig az egyik sértett szintén azt mondta, amit a gyámnak, azaz. hogy a vádlott megütötte.

A tárgyaláson a két sértett gyerekről – a bírói, ügyészi és védői kérdések alapján – kiderült, hogy rendkívül problémás magatartású fiúk. Az egyik ráadásul, bár kis termetű, sikeresen irányítja a nagyobb társait. De az is kiderült, hogy a gyerekek ragasztóval, cigibe sodort, porrá tört gyógyszerekkel és alkohollal élnek. S egyikük mindig bajba keveredik, ha kimegy a városba.

A tárgyalás – újabb tanúk meghallgatásával – februárban folytatódik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.