Belföld Hírek Makó Térség

Lázár János: 2020. június 4-től legyen Csongrád-Csanád megye

Lázár János és Kovács Zoltán közös javaslatot terjesztett elő, hogy az Országgyűlés támogatást, hogy makói kezdeményezésre 2020. június 4-től Csongrád megyét Csongrád-Csanád megyének nevezhessék el. Az ügyben a Tisztelt Ház dönt.

MH-Csongrád megye

Lázár János, a parlamentben percekkel ezelőtt befejezett expozéjában azt mondta, hogy Magyarországon az elmúlt 50-70, de az elmúlt 1000 esztendő nyomán is a helységneveknek történelmi üzenetük, jelentőségük és szerepük van. A helység és a megyeneveknek az elmúlt 100 esztendőben sajnálatos módon szimbolikus üzenetk lett.

Hozzátette: Csanád megye alapítására 1030-ban került sor, azaz ez az egyik legrégebbi egyházmegye. A természetes megyefejlődésnek vetett véget 1920, ami azt jelentette, hogy az ország közepéből Békés, Csongrád és Csanád megye az ország szélén találja magát.

– Az ország szélén mai napig alacsonyabb nyugdíj és az átlagkereset jellemzi a hétköznapi életet. Meggyőződésem szerint az ott kialakult társadalmi gazdasági viszonyok nem elválaszthatók attól a ténytől, hogy lassan 100 esztendővel ezelőtt egy erőszakos diktátum eredményeképpen megváltoztatták a közigazgatási és az országhatárt – fogalmazott expozéjában a miniszter.

Lázár János felidézte, hogy a ’20-as években kísérletet tett arra az akkori kormány, hogy Csanád, illetve Torontál megye közigazgatási rendszerét ideiglenesen fenntartsa, ezt azonban a II. világháború után eltörölték. A megmaradt csanádi és torontáli részeket összevonták Csongrád megye néven. Így a trianoni megcsonkítást a kommunista időkben ezzel egy újabb megcsonkítás követte, az emberekről a nemzeti mellett a lokális identitásukat is elvették.

Lázár János hangsúlyozta, a megyeátnevezésnek csak pozitív hatása lehet annak a tucatnyi településnek az életére, ahol nem Csongrád megyei, hanem csanádi identitás van. A miniszter hangsúlyozta, hogy a makói választókörben az elmúlt három év alatt jól megtanulta, hogy Makó városának és környékének saját identitásuk van.

Lázár János elmondta, a megyeátnevezés kezdeményezése Makóról indult, ő annak állt az élére. A települési önkormányzatok és a megyei közgyűlés támogatta ezt az elképzelést. Kérte, hogy az Országgyűlés fontolja meg a javaslatot. – Soha nem késő a patriótákat, lokálpatriótákat támogatni! – hangsúlyozta. Hozzátette. Kár senkit sem ér a megyeátnevezés miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.