Hírek Térség

Boldog emberként megy nyugdíjba a palotai kultúrház-igazgató

Ádók István tizenhét évet töltött az intézmény élén. Amikor munkába kezdett, csak egy hatfős nyugdíjasklub volt, most virágzik a kulturális élet. A legbüszkébb azonban a Kelemen László emlékparkra, ami huszonöt év munkájával jött létre.

Nagy Szabolcs – Csanádpalota

– Kultúrház-igazgatónak lenni 24 órás munka, ha komolyan gondolja az ember, borzasztóan nagy lelkierő, alázat és sok beszélgetés kell hozzá – mondja Ádók István, aki tizenhét év után köszön el a csanádpalotai Kelemen László Művelődési Háztól.

2000-ben, amikor elkezdett itt dolgozni, mindössze egy nyugdíjasklubja volt az intézménynek, a helyi közösségek azonban szépen lassan visszatértek „a kultúrba”, teszi hozzá. Először lett egy énekkar az idősekből, aztán a gyerek mellé felnőtt néptánccsoport is alakult, és a színjátszó csoport is újjászületett.

Ez utóbbi kettő egész életében szívügye volt Ádók Istvánnak, hiszen mindkettővel egész életében foglalkozott szabadidejében is. A színjátszást 2001-ben Szügyi Andrásnéval közösen hozták vissza a településre, akkor nyolcan voltak, most huszonnégyen. Idén már nyolcadik alkalommal lesz Nemzetközi Amatőr Színjátszó Fesztivál is.

Tíz évvel ezelőtt egy Fészek Klub is megalakult, mindössze tizenhét fővel, ennek a létszáma most ötvenöt – szemlélteti a fejlődést a település közösségi életében. De otthont ad a művelődési ház honismereti és helytörténeti csoportnak is és a helyi fúvószenekart is befogadták három évvel ezelőtt.

Ádók István 25 évvel ezelőtt néhány ismerősével alapította meg a Kelemen László Emlékéért Kulturális Alapítványt is, az első magyar színigazgató ugyanis Csanádpalotán nyugszik. 1992-ben a temető négyhektáros területe még rendkívül rossz állapotban volt, teljesen be volt nőve gazzal, tudtuk meg az igazgatótól. Negyedszázad alatt azonban lépésről lépésre gyönyörű terület változott belőle, amelyben nagyon sokan segítettek adományokkal is. Ennek lett az eredménye a Kelemen László emlékpark, amire a legbüszkébb.

A kultúrház-igazgató, bár hamarosan nyugdíjba vonul, a közéletből azért továbbra is szeretné kivenni a részét. Az októberi színjátszó fesztivált még levezényli majd, ám ezután átadja a lehetőséget a fiatalabbaknak. Ha szükség van rá, természetesen továbbra is nagyon szívesen ad majd tanácsot, vagy segít szervezésben, és a színjátszástól sem akar még eltávolodni.

One Response

  1. Erdélyben Rugonfalván is büszkék vagyunk erre a 17 áldozatós munkás évre.Isten éltessen Ádók István.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.