Kék hírek Térség

Embercsempész ellen emeltek vádat

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal az iraki állampolgárságú, kurd anyanyelvű, de olasz tartózkodási engedéllyel rendelkező férfival szemben, aki magyar bűntársával együtt próbált meg migránsokat Magyarország területére csempészni. Illusztráció: police,hu

A vádirat szerint a vádlott, aki iraki állampolgárságú, kurd anyanyelvű, de olasz tartózkodási engedéllyel rendelkezik, 2016 augusztusában állapodott meg egy magyar állampolgárral, valamint egy, az eljárás során ismeretlenül maradt személlyel abban, hogy a szerb-magyar zöldhatár közeléből illegális határátlépőket szállítanak Budapestre. A megállapodás szerint az eljárás során ismeretlenül maradt személy segítségével Szerbiából Magyarország területére a Tiszán autógumikkal átúsztatott migránsokat a vádlottnak és magyar társának Budapestre kellett szállítania annak érdekében, hogy onnét más embercsempészek tovább szállítsák őket Németországba.

A megállapodásnak megfelelően 2016. augusztus 5. napján éjjel 3 óra körüli időben három iraki állampolgárt juttattak át a fenti módszerrel illegálisan Szerbiából Magyarország területére. Ezt követően őket a vádlott iránymutatásai alapján a magyar állampolgár Röszke külterületén gépkocsijába felvette és az autópályán Budapest irányába indult, de úti céljukat nem érték el, mivel a rendőrök a csengelei pihenőnél feltartóztatták az autót, a benne ülőket pedig előállították.

A vádlott feladata a megállapodásnak megfelelően a migránsokat a határon átcsempésző személyek és a magyar állampolgár közötti telefonon történő kapcsolattartás és a felvétel helyére történő eljuttatás volt.

Az ügyészség a vádlottat az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A magyar bűntárs vonatkozásában az eljárás korábban elkülönítésre került és az ő bűnösségét embercsempészés bűntettében a Szegedi Járásbíróság nem jogerősen már megállapította.

A vádemeléskor előzetes letartóztatásban lévő vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni – közölte az ügyészség.