Makó Színes

Szemüveg nélkül varrogat a 90 éves Piroska néni

Már 17 éve lakik Makón Tóth Gáborné Piroska néni, aki egykor férjével a Mátrából költöztek a Maros-parti városba. A 90 éves asszonyt Czirbus Gábor alpolgármester köszöntötte születésnapja alkalmából.

Gajáta Fanni – Makó

90 évvel ezelőtt Dorogházán született Tóth Gáborné Katona Piroska. Az asszonyt születésnapján – szeptember 18-án – Czirbus Gábor alpolgármester köszöntötte a város és Orbán Viktor miniszterelnök nevében.

Piroska néni a legkisebb volt a családban: három bátyja volt, akiknek sokat segített. Mint elmondta, csak jókat tudna mesélni a családjáról. Férjével – aki kőműves volt – 1948-ban találkozott egy esküvőn, majd egy évvel később házasodtak meg. Két gyermekük született, illetve három unokája és két dédunokája van. A család nagy része Svájcban és Németországban laknak, így ritkán találkoznak.

– Én mindenkit egyaránt szerettem és tiszteltem, lehetett az bármilyen nép. Vegyeskereskedésünk is volt, ezért sok emberrel találkoztam – mondta az asszony.

2000-ben kerültek Makóra, ahol a lánya is lakik. Bár Dorogházán két lakásuk volt és hegyek vették körül őket, mégis nagyon jól érezték magukat a Maros-parti városban.

– A férjem nagyon beteg volt, de miután ide költöztünk, még 10 évet élt. Ezt a levegőt nagyon szeretem, sokkal jobb, mint a dorogházi. Olyan jókat tudok aludni itt! – mesélte Piroska néni.

Galéria:

navigate_before
navigate_next

Az ünnepeltnek jól telnek a napjai: imádkozik, varrogat és olvasgat, s ezt mind szemüveg nélkül. Gyógyszereket sem kell szednie, ugyanis jó állapotnak örved. Bár kicsit lassabb megy és picit nagyot hall, de ha kell, akár magának is megfőz.