Hírek Makó

A makóiak a nagyobb tanuszoda építését támogatják

Mintegy harmincan vettek részt a hétfő délutáni Hagymatikum bővítéséről szóló fórumon a Koronában. A felszólalók és a képviselők is a 25×33 méteres medence megépülését támogatják.

Gajáta Fanni – Makó

Czirbus Gábor alpolgármester mintegy harminc érdeklődőnek ismertette a Hagymatikum Gyógyfürdő bővítéséről szóló terveket. Mint elmondta, ennek a beruházásnak köszönhetően nemcsak a turisztikai élet lendülne fel a városban, hanem új szakképzések is indulhatnának Makón, többek között masszőr vagy vendéglátáshoz köthető osztály, illetve a nyelv oktatás is bővülhetne, fellendülhetne.

Az egyik legégetőbb kérdés, hogy mely uszodai komplexum épüljön meg a beruházás során. Már ahogy mi is hírül adtuk, erről konzultáció is indult a napokban. Az alpolgármester kiemelte, az állami tanuszoda programban egy 16×25 méteres medence épülhet meg. Azonban, a 25×33 méteres medence nagyobb kockázattal jár: évente akár 50-60 millió forintos plusz kiadással járhat az önkormányzat számára.

A képviselők és a felszólalók is a nagyobb medence megépülését pártolják: Jenei Sándor külön elmondta, ilyen lehetősége csak egyszer lesz a városnak, így bármi áron vállalni kell, hogy több ember úszhasson Makón. Sokan emellett állnak, hiszen a lakosságnak nagy szívfájdalma az 50 méteres medence elvesztésre. Erre többen is rákérdeztek, hogy biztos nem fér-e valahol el a városban. Czirbus Gábor elmondta válaszul, szinte ezzel kelnek és fekszenek a szakemberek, de nincs lehetőség egy ekkora medence megépítésére.

Bozsogi Attila az ugrókövek hiányát vélte felfedezni a tervekben. Erre elmondta Czirbus Gábor, hogy ezek nem fognak lemaradni a beruházásból, szerepelnek a tervekben. A férfi továbbá arról is érdeklődött, hogy miért nincs semmi kedvezmény a térségben élőknek. Az alpolgármester válasza: ha a lakcímkártyájukat felmutatják, a kistérségben élők 30 százalékos kedvezményt kapnak, illetve több testvértelepüléssel is van szerződés, így ők 20 százalékos belépési kedvezménnyel élhetnek.

Stenszky Csaba is megerősítette, hogy kell a nagyobb medence, ugyanis a mindennapi testnevelés óra bevezetése miatt megnőttek az úszás órák száma is. Kiemelte, reméli a tervezett öltözők mérete nem lesznek kicsik, ugyanis például a sportcsarnokban is nagy gondot okoz a szűkös terem. Hozzátette, legalább akkora öltöző kell, amelyben akár 60 ember is elfér. Czirbus Gábor elmondta, többszintes öltözőt terveztek, többek között közöset és koedukáltat is.

Jenei Sándor arról is kérdezett, hogy nem megoldható-e, hogy a kistérségi önkormányzatok és intézmények is beleszálljanak-e a fenntartási díjba, erről volt-e bármiféle tárgyalás. Az alpolgármester azt nyilatkozta a kérdésben, hogy így is saját költségek ellenében járnak be a tanuszodába például Marosleléről vagy Apátfalváról.

Varga János arról érdeklődött, hogyha az állami tanuszoda valósulna meg, hogyan oldanák meg, hogy a felnőttek is használják azt a komplexumot. Egy hölgy ezzel kapcsolatban a belépőjegyekről kérdezett. Czirbus Gábor szerint ebbe nem szólna bele az állam.