Belföld Hírek

Az adóbevételektől függ a közszféra dolgozói béremelése

Csak a magyar gazdaság jelentős növekedése teszi lehetővé a közszférában dolgozók fizetésemelését – válaszolta a jobbikos Hegedűs Lórántné kérdésére Lázár János ma a parlamentben.

MTI

Hegedűs Lorántné (Jobbik) azt mondta, hogy az Országgyűlésben dolgozó köztisztviselők illetménye tíz éve nem emelkedett. Úgy fogalmazott, hogy az évtizedes lemaradás miatt ezek az emberek joggal érezhetik úgy, hogy ők az igazi vesztesek, mert kimaradtak a közszolgálati ágazatot érintő bérrendezés valamennyi hullámából.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte, hogy a közszféra béremelésének feltétele, hogy a magyar gazdaság jelentős mértékben növekedjen. Emlékeztetett, hogy korábban a rendvédelmi életpálya segítségével a rendőrök fizetését emelték fel, majd az egészségügyben és az oktatásban intézkedtek, ahol halaszthatatlan volt a béremelés. Ezek után került sor az állami tisztviselői karra, közülük először az ügyfelekkel közvetlen kapcsolatban álló közszolgák fizetését rendezték.
– A kormány kész megfontolni egy olyan javaslatot, amelyik az Országgyűlésben dolgozók köztisztviselők saját életpályájára tesz javaslatot, de ezt a parlamenti pártoknak kell megvitatniuk – mondta. Hangsúlyozta: az egymillió állami alkalmazott bérének rendezése, konszolidálása, vagy emelése csak az adóbevételek függvényében valósulhat meg.

A választ a Háznak kellett elfogadnia 110 igennel 30 nem ellenében.