Hírek

Bérunió – vagy amit akartok?

Polgári kezdeményezés élére állt Jobbik, hogy bérunió legyen az Európai Unióban, azaz ugyanazon munkáért ugyanazon bért kapják az összes tagországban. Érti? Vagy nem? Elmagyarázzuk, hogy ne üljön bambán, ha társaságban véletlenül szóba kerülne.

MH-Európai Unió

– Szépen hangzik és meg is érdemelné mindenki mondjuk a német bérszínvonalat. Jó ötlet?

– Jó, de csak olyan mint a kommunizmus, megvalósíthatatlan.

– De miért? Hét uniós tagországban indult az aláírásgyűjtés, nálunk a Jobbik állt az élére ennek a polgári kezdeményezésnek… Csak nem hülyék teljesen?…

– Az utóbbit majd eldöntik a választók. A bérunióval azonban nagyon nagyok a bajok.

– Ugyan mik? Hiszen nem mindegy, hogy egy pincér Ausztriában dolgozik vagy Makón?

– Hát nem. Ezért nincs már csak mutatóba belőlük a Balaton parti éttermekben. Inkább elmennek négyszeres fizetésért a sógorokhoz. Vagy itt az élő példa, vajon miért ment ki vagy 600 ezer magyar külföldre? Kalandvágyból? Dehogy, szinte mind gazdasági migráns.

– Hogyan tudnak külföldön többet fizetni?

– Nagyon egyszerű gazdasági okai vannak, a fejlett nyugat-európai országokban hatékonyabb és termelékenyebb a gazdaság, mint abban a hét országban, mely béruniót akar. Az erősebb gazdaságban pedig nagyobbak a bérek is. Ehhez azonban az árak is igazodnak. Ráadásul ezekben a tagállamokban sem egyformák sem a bérek, sem az árak. Egy liter benzint könnyebben megvesz egy német, mint egy magyar, de Németországban a fizetések csak kicsiny részét kell elkölteni a rezsire, nálunk pedig az emberek leginkább a villany- vagy a gázszámlák fizetésével küszködnek.

– Mégis mi lenne, ha összegyűlne a szükséges aláírás, eredményes lenne a népszavazás, azaz beütne a bérunió?

– Semmi jó, hiszen nem lenne rá gazdasági fedezet. Azaz volna, ha drasztikusan megemelnék az adókat, emiatt azonban visszaesne a gazdaság, ami miatt százezerek kerülnének az utcára. A legjobban egyébként a nyugdíjasok szenvednék meg. Ráadásul sem az állam, sem az Európai Unió ne mondhatja meg egyetlen cégnek sem, hogy az milyen fizetéseket adjon. Az állam csak az állami alkalmazottak jövedelmét határozhatja meg. Azaz már itt elbuknak a bérunió lázálma.

– Megszenvednék a nyugdíjasok? Miért, hiszen nekik aztán a biztos a jövedelmük? Havonta viszi nekik a pénzt a postás.

– Csupán azért, mert szó sincs a kezdeményezésben a nyugdíjunióról. Azaz a bérunió miatt emelkedő árak igazi vesztesei ők lennének. De rendesen kifeküdnének az önmagukat épp hogy csak eltartani képes egyéni vállalkozások is. Volna egy negatív spirál: ha emelik a nyugdíjakat, akkor jelentősen meg kell emelni az ezek fedezetének jelentős részét havonta befizető a vállalkozókat és a cégeket sújtó járulékokat is. És a különbséget akkor is az államnak kellene állnia – ez ismét adóemelést jelentene. A multik – ugyan kirúgnának egy csomó dolgozót – de kibírnák. Az egyéni vállalkozók túlnyomó többségéből szinte azonnal földönfutón lenne. Ez lenne az igazi csőd az egész országnak: több százezer alkalmazott kerülne az utcára, több százezer egyéni vállalkozó lehetetlenülne el, s éhkoppot nyelnének a nyugdíjasok. Ráadásul az Európai Uniós nem tud beleszólni a tagországok bérezési rendszerébe. Azaz a bérunió ugyan jól hangzik, de nem más, mint egy jókora politikai humbug.