Színes Térség

Ősi hun levest is főztek Apátfalván

Harmadik alkalommal rendezte meg a település a gasztrofesztivált, amire több százan látogattak ki. Az elsődlegesen a helyi lakosoknak szóló rendezvény célja a közösség építés, és a régi vidéki hagyományok megtartása és erősítése.

Nagy Szabolcs – Apátfalva

– Ez egy 10. századbeli leves, birkahússal, a fűszerezésében egészen más, mint amit megszokhattunk. Gyömbérrel, tárkonnyal, borsikafűvel, körömvirággal van ízesítve, és köles is van benne – mondja Czigeldrom-Koromné Pánczél Ilona az apátfalvi Bökény Népe Kulturális és Harcművészeti Egyesület tagja az általuk készített „áldós leves” mellett.

A hagyományőrző egyesület a gasztrofesztiválon mintegy 200 adagot főzött a tradicionális hun ételből, amit szinte pillanatokon belül elkapkodtak az apátfalviak. Ahogyan a többi ételkülönlegességet is, hiszen számos helyi finomságot lehetett megkóstolni szombaton a településen.

Készült itt barátfüle, csörege, kőttes, cukoros pogácsa, kenyérlángos, vagy éppen diós rácsos is, amelyeket a Napsugár Baráti Kör tagjai sütöttek. Természetesen a bográcsos ételek sem maradhattak el, így volt kakas és disznó pörkölt, valamint babgulyás is.

A fesztivált harmadik alkalommal rendezték meg, és elsősorban a helyi lakosságot várják, a kísérő programokkal is tűzdelt rendezvényre, tudtuk meg a polgármestertől.

– Sajnos sokszor tapasztaltuk, hogy az emberek a mai világban a munka után többnyire bezárkóznak, kevésbé keresik egymás társaságát, pedig ez mindig is jellemző volt a vidéki életre. Ez az amit szeretnénk visszahozni az ilyen rendezvényekkel, hogy jöjjenek el az itt élők, beszélgessenek, érezzék jól magukat és egyenek is egy jót, miközben a hagyományainkat is ápoljuk – mondja Szekeres Ferenc.

A gasztrofesztiválhoz csatlakozott az Apátfalvi Roma Nemzetiségi Önkormányzat is, amely az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott támogatást arra, hogy bemutathassák a cigány konyha jellegzetes ételeit is.

– Készítettünk töltött káposztát, vagy ahogyan mi mondjuk szármát, illetve egy csak a cigány közösségekre jellemző ételt, paradicsomos káposztát is sertéshússal. A mi ételeink egyébként jellemzően zsírosabb, csípősebb és paprikásabb is, mint a magyar konyha, amelyből egyébként sokat átvett a roma kultúra is, hiszen az őseink is a magyar családok környezetében is dolgoztak, sok mindent ellestek tőlük – vezet be a roma gasztronómiába Károlyi Sándor az Apátfalvi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A gasztrofesztiválon bár a finom ételek voltak előtérben, a színpadon koncerteket is hallhattak az érdeklődők, és egy különleges divatbemutatót is tartottak olyan ruhákból, amelyeket a START munkaprogram keretein belül készítettek a településen.

navigate_before
navigate_next