Hírek Makó

A reformáció kincseiről – Makón

Előadást tartott ma a Koronában Laurinyecz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teológiai Kara professzora. Az „Amit a katolikusság kapott a reformációtól” című értekezés a makói Egyházak Éve programsorozat része volt. Fotó: Mészáros Ildikó

Szabó Anita – Makó
Idén 500 esztendeje annak, hogy 1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára és ezzel kezdetét vette a reformáció. Erről az eseményről méltó módon emlékezik meg Makó is, ahol minden felekezet lehetőséget kapott, hogy meghívjon egy hozzá köthető előadót.

– A történelmi egyházak számára ez egy kiváló lehetőség, hogy megismerjük egymást – méltatta az Egyházak Éve program jelentőségét Pálfai Zoltán római katolikus plébános, aki a szeptemberi eseményre volt tanárát, szülővárosa, Orosháza egykori plébánosát hívta meg előadóként.

Az értekezés az „Amit a katolikusság kapott a reformációtól” címet viselte. Laurinyecz Mihály professzor szerint a reformáció ünnepe lehetőséget ad arra, hogy átgondoljuk azt, hogyan tekintsünk egymásra.

navigate_before
navigate_next

– Jó, ha tudjuk, hogy valamikor ezért kiközösítés járt. Ez még most sincs visszavonva, de már többször, több oldalról kölcsönösen megtörténtek a bocsánatkérések. Közös teológiai kutatások, egységtörekvések már vannak – mondta. Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy addig igazi belső találkozás nem lehetséges, amíg nem ismerjük fel, hogy mi az, amit a másiktól kaptunk.

A reformációtól származó kincsek közül kiemelte az üdvösségről elfogadott nyilatkozatot, a lényegre koncentrálás elvét, a Szentírás nagyrabecsülését és annak megismertetését a hívő néppel, valamint a nyomtatott teológiai írások megjelentetését. Beszélt a népnyelvű liturgia jelentőségéről, az új, vallásos irodalmi műfajok megjelenéséről és többek között a disputa módszeréről is a téma jelentőségének kapcsán. Előadásának végén ugyanakkor hangsúlyozta, a másik embertől nem csak ajándékot kaphatunk, de ő maga legyen ajándék a számunkra.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.