Hírek Makó

Makó méltó őrzője Návay örökségének

A politikus emlékévében többek között tudományos konferenciát, kiállítást, középiskolai versenyt szervezett Makó, a lezárására pedig emlékkötet készült. Farkas Éva Erzsébet szerint erkölcsi kötelesség volt az elégtétel.

Nagy Szabolcs – Makó

A városháza előtti szoborcsoport megkoszorúzásával és Návay Lajos emlékkötetének bemutatójával zárult le a vértanú magyar politikus makói emlékéve. Ez alatt az idő alatt a város számos programot szervezett, tudományos konferencián, kiállításon, középiskolai versenyen is foglalkoztak az 1919-ben mártírhalált halt Návayval, emellett emlékérem kiadására is sor került, és visszaállították az 1945-ben lerombolt szobor csoportot is.

Azt a napot életük legszebb napjaként élték meg a Földeákon született politikus családtagjai, emlékezett vissza a koszorúzáson egyik leszármazottja.

– Návay Lajos olyan kiemelkedő politikus volt, aki szülőfalujából elindulva pályafutását az Országház elnöki tisztségéig tudta vinni. Vármegyei munkásságában a jobbágyság sorsának javítása és közigazgatási jog megszervezése állt előtérben. E kiemelkedő politikust, államférfit 71 év elteltével e város újra piedesztálra emelte. Szeretném megköszönni, hogy a térség települései nem feledkeztek meg családunk kiemelkedő tagjáról – fogalmazott Návay Kálmán.

navigate_before
navigate_next

A politikusról készült emlékkönyv bemutatóján Makó polgármestere személyesen adott át a kötetből egy-egy példányt a Návay család tagjainak, a megjelent polgármestereknek és makói önkormányzati képviselőknek, a szobor egyik készítőjének, Kiss Jenőnek, valamint a Návay emlékbizottság tagjainak: Gilicze Jánosnak, Halász Tamásnak, dr. Halmágyi Pálnak, Karsai Ildikónak, dr. Orbán Imrének, Rozsnyai Jánosnak, Urbancsok Zsoltnak és Zeitler Ádámnak.

– Ez a kötet az ércnél is maradandóbban hirdeti mindazt, amiért egykor Návay Lajos élt és dolgozott. , Olyan kiváló olyan kiváló embernek állít emléket, akinek a tevékenysége országos jelentőségű. Ám munkájának elismerését nem politikai tisztsége váltotta ki, hanem embersége erkölcsi feddhetetlensége, műveltsége és polgári gondolkodása – mondta el Farkas Éva Erzsébet.

navigate_before
navigate_next