Hírek Térség

Kiállítással és ünnepi testületi üléssel nyitott a Lelei Napok

Három napos rendezvénysorozat kezdődött meg a településen, a vendégek helyi termékekből készült finom falatokat is megkóstolhattak. Martonosi György polgármester csupa jó hírrel szolgált az itt élőknek.

Nagy Szabolcs – Maroslele

– Soha nem volt még ekkora a költségvetésünk – utalt a Lelei Napok megnyitóján az önkormányzat által megnyert forrásokra az ünnepi testületi ülésen Martonosi György.

Maroslele polgármestere az elmúlt évre visszatekintve arról is beszámolt, szerencsére ha kis mértékben is, de nőtt a település lakossága, 16 pár kötött házasságot, 27 kisgyerek született és a foglalkoztatottság is javult.

– A tavalyi évben még a pályázatok előkészítésével foglalkoztunk, reménykedtünk, és a reményeink valóra váltak. Minden pályázatot, amit benyújtottunk, valamilyen támogatásban részesült, ez nagyon fontos a településnek. E mögött nagyon komoly munka van, de ebben a közösségben mindenki egyfelé húzza a szekeret. Az önkormányzat 900 millió forint értékű beruházásra kapott támogatást, izgalmas és mozgalmas időszak előtt állunk – mondta el Martonosi György.

Az ünnepi testületi ülésen kitüntetéseket, díjakat, elismeréseket is átadtak, többek között Maroslele községért elismerő okleveleket, de kapott emléklapot a település legidősebb lakosa, illetve idén rendhagyó módon nem csak a legfiatalabb lakos, hanem az elmúlt egy évben született összes kisgyermek.

Átadásra került egy Aranydiploma is, Oroján Trojánné Kanász Erzsébet ugyanis 50 évvel ezelőtt kapta kézhez diplomáját. A pedagógus 1973-ban került Maroslelére, az itteni iskolából ment nyugdíjba is, pályája alatt számos generációt indítva útnak a nagybetűs élet felé.

– Nagyon szerettem itt az iskolát Maroslelén, a férjem is itt tanított, ő matek-fizika-kémia szakos volt, a gyerekeink is itt jártak iskolába. Nagyon sok szép emlékem van. Talán a legszebb, hogy volt olyan diákom, aki engem választott példaképének, ő is pedagógus lett, a szakdolgozatát pedig az én életpályámról írta. Ebből kaptam én is egy példányt – mondta el portálunknak a nyugdíjas tanítónő.

A Lelei Napokon hagyomány már a helyi termékek kiállítása is, amelyen a mozgáskorlátozottak helyi egyesülete által készített finomságokat is meg lehetett kóstolni.

– Első kiállításunkon abból indultunk ki, hogy Maroslele növénye a fokhagyma, így ebből készült termékeket helyeztünk el. Mostanra ez kibővült, más helyi termékeket is ki tudunk tenni, próbáljuk minél színesebbé tenni ezt a kiállítást. A múltunk tiszteletére ugyanúgy hangsúlyt fektetünk, mint a jelenünkre és a jövőnkre – tudtuk meg Csordás Csabától a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara helyi elnökétől.

A háromnapos rendezvénysorozat első napja KFT koncerttel zárul Maroslelén, a szombati és vasárnapi programokat itt olvashatják.

navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.