Hírek Makó

A vállalkozók a nagyobb fürdőfejlesztést támogatják

A turizmusban érintett vállalkozásokat tájékoztatta a Makó polgármestere a Hagymatikum fejlesztésének lehetséges irányairól. A hozzászólók inkább a 8,6 milliárdos beruházás felé hajlanak.

Nagy Szabolcs – Makó

Komoly dilemma előtt áll a városvezetés a fürdő fejlesztésének kapcsán, a kisebb 3,5 milliárdos és a nagyobb 8,6 milliárdos beruházás mellett is vannak érvek és ellenérvek bőven. A végleges döntés évtizedekre befolyásolja a város jövőjét, ezért minél több érintettel egyeztetve kell azt meghozni, fejtette ki a turizmusban érintett vállalkozók előtt Farkas Éva Erzsébet.

A tanuszoda nélküli kisebb verzió a hatástanulmány szerint biztosan fenntartható lesz, még akkor is, ha a mostani látogatószám marad, ha a teljes fejlesztés valósul meg, az viszont a város költségvetését terheli meg.

– Semmiképpen nem akarunk olyan csapdába esni, amibe a korábbi városvezetés majdnem beleesett, a 2014-es adósságkonszolidáció nélkül a fürdőberuházás csődbe vihette volna a várost, de legalábbis ellehetetlenítette volna a további fejlesztéseket. Több százmillió forintot biztosan nem tudunk majd a Hagymatikum működésére fordítani – mondta el a város polgármestere.

Ezért aztán jól meg kell gondolni melyik beruházást választják, tette hozzá. Farkas Éva Erzsébet szerint van lehetőség a nagyobb medencés tanuszodát a kormány uszoda programján keresztül is Makóra hozni, ez esetben az állam nem csak a felépítés költségét, hanem a működtetést is vállalná.

Így azonban olyan csak olyan egyen csarnoka lenne, mint bárhol máshol az országban. Makovecz tervei azonban csak Makón jöhetnek létre. A hatástanulmány arra is kitér, mit tudnak ígérni és milyen áron a közelben lévő fürdő komplexumok, ha versenyképesek akar maradni a város, akkor szükséges lenne a 8,6 milliárdos fejlesztés. Mindkét verzió esetén az állam a beruházást száz százalékban támogatná.

A tájékoztató fórum hozzászólói is ez utóbbi verziót látják jobbnak, ha már az állam finanszírozza a beruházás költségeit. Ez ugyanis egyrészről a szálláshelyek növekedésével is együtt járhatna a városban, és egy új irány, a sportturizmus kiépítését is elősegíthetné.

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője korábban a rendkívüli testületi ülésen azt is felvetette, ha a nagyobb beruházást választja a város, akkor lehet szó arról is, hogy az állam évente 50-100 millió forinttal hozzájárul a működtetéshez.

A fórum második része, amelyen a mostani turisztikai szezon értékeléséről volt szó, már nem volt sajtónyilvános.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.